Igor Dodon: La consumator ajunge un preț la energia electrică de 4 ori mai mare

Ex-președintele Igor Dodon califică drept corectă decizia autorităților de a procura energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Totuși, potrivit fostului șef de stat, deși prețul de achiziție este mai mic, consumatorii achită un preț de 4 ori mai mare. În același timp, Igor Dodon spune că decizia Chișinăului de a ceda gazul oferit de Gazprom regiunii transnistrene, în schimb procurând gaz la preț de piață, este o risipă de bani, notează IPN.

Potrivit ANRE, principalul motiv care stă la baza deciziei de reducere a prețului la electricitate este micșorarea prețului de achiziție a energiei la 73 dolari pentru un MW, în urma semnării la 3 decembrie a contractului dintre Energocom și MGRES. Igor Dodon spune că în condițiile unui preț de achiziție mai mic este inexplicabilă suma de 4,62 lei pentru un kW pe care trebuie să-o achite cetățenii.

„Faptul că procurăm energie electrică de la Cuciurgan este un lucru bun, pentru că prețul e mai mic. În luna noiembrie, procurând energie de la frații români, cărora le mulțumim pentru suport, consumatorii au cheltuit cu jumătate de miliard mai mult. 500 de milioane s-au dus din buzunarele noastre. Cine răspunde pentru asta? Doi ani în urmă procuram de la Cuciurgan cu 5,2 centi kW, ceea ce în lei e 98 de bani și la consumator ajungea energia cu 1,89 lei, cu toate cheltuielile. Acum noi procurăm energie cu 7,2 cenți kW, adică 1,40 lei, iar la consumator ajunge un preț de 4,60 lei. Acum la consumator ajunge de 4 ori mai scump. Unde-i diferența?”, s-a întrebat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Tema” de la postul de televiziune Primul în Moldova.

Ieri, ANRE a aprobat noile prețuri reglementate pentru energia electrică. Astfel, prețul energiei furnizate de Premier Energy este de 4,62 lei/kWh, în loc de 5,91 lei/kWh. De asemenea, consumatorii FEE Nord vor achita 4,65 lei/kWh, în loc 5,60 lei/kWh.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.