Gestionarul blocului poate cere deconectarea de la electricitate a consumatorilor datornici

Asociația sau gestionarul blocului locativ poate solicita operatorului sistemului de distribuție deconectarea de la rețeaua electrică a consumatorilor datornici, pentru a preveni acumularea datoriilor de către întregul blocul. De asemenea, poate cere și eventuala sistare a energiei electrice pentru locurile de uz comun și ascensoare. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat de Guvern, transmite IPN.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă redacție a Regulamentului cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, fiind operate modificări în mecanismele de repartizare a consumului de energie electrică și agent termic.

Astfel, repartizarea consumului de energie electrică pentru iluminatul de uz comun și pentru funcționarea ascensoarelor va fi efectuată de furnizor conform cotei părți din suprafața totală a unităților, iar în cazul în care repartizarea se face de către gestionar, aceasta se va repartiza proporțional numărului de persoane care locuiesc în bloc.

Totodată, începând cu 1 octombrie a fiecărui an, este obligatoriu ca locatarii, asociațiile de locatari și/sau gestionarii blocurilor locativ să prezinte mecanismul de repartizare a consumului de energie termică către unitățile termoenergetice. În lipsa prezentării acestui mecanism, blocul locativ nu se va conecta la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică până la 1 decembrie.

Pentru a corecta inechitatea între spațiile comerciale, care au o înălțime mai mare în comparație cu celelalte etaje, și celelalte unități, a fost introdus un coeficient care să țină cont de volumul încălzit. În cazul apartamentelor deconectate cu pereți exteriori în planuri perpendiculare (de colț), plata pentru încălzirea acestora se calculează cu aplicarea unui coeficient de reducere 1/1,2. De asemenea, a fost exclusă componenta de plată pentru tavan/etaj tehnic sau podea pentru apartamentele debranșate de la SACET și poziționate la primul sau ultimul etaj.

Volumul de apă caldă înregistrat de contorul comun al blocului locativ este distribuit către unitățile în condominiu de către asociație/gestionar/intermediar conform deciziei adunării generale. Dacă modalitatea de repartizare a cheltuielilor nu este stabilită în conformitate cu legislația, diferențele se repartizează proporțional consumurilor individuale. De exemplu, tuturor proprietarilor/locatarilor unităților contorizate individual, confirmate prin reprezentantul asociației/gestionar sau mijloace electronice. Sau numai proprietarilor/locatarilor unităților necontorizate sau care nu au confirmat datele contorului individual – în cazul blocurilor cu unități contorizate și necontorizate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.