Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit

Garantarea securității pe continentul european reprezintă un deziderat important pentru comunitatea europeană și acesta a fost reiterat de liderii europeni în cadrul discuțiilor purtate pe platforma celei de-a doua ediții a Summitului Comunității Politice Europene. A declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul conferinței de presă de închidere a lucrărilor Summitului CPE de la Bulboaca, transmite IPN.

Întrebat de către jurnaliști dacă crede că aderarea Republici Moldova ar putea avea loc în 2030, Emmanuel Macron a declarat că deja e clar că Republica Moldova și-a ales drumul european. El a menționat că, în acest sens, admiră curajul și caracterul președintei Maia Sandu, dar și dorința țării de a face reforme și a adăugat că are încredere că Republica Moldova va accelera pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, a mai spus că reformele sunt susținute plenar la nivelul Uniunii Europene.

El crede că perspectiva aderării nu este doar realizabilă, ci este „un fapt care urmează să fie împlinit”. Macron susține că acum scopul trebuie să rezide în a menține „inițiativele ambițioase cum ar fi: lupta contra corupției, crearea condițiilor mai bune pentru spațiul economic, lupta contra dezinformării”.

Cât privește situația din Ucraina, Emmanuel Macron a declarat că Franța este întotdeauna disponibilă pentru a discuta cu toată lumea pentru găsirea soluțiilor viabile. El a spus că prin prezența liderilor europeni la Summitul CPE s-a transmit un mesaj clar  Rusiei că statele din comunitatea europeană sunt unite.

Președintele Franței a felicitat autoritățile moldovene și, în special pe președinta Republicii Moldova, pentru nivelul înalt la care au reușit să organizeze cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene și a menționat că în cadrul discuțiilor s-a reușit abordarea unor subiecte consistente, relevante, anunțate pe agenda celei de-a doua reuniuni a CPE, și că speră ca acestea să aibă continuitate și la următorul summit care va avea loc în Spania.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.