Echipa lui Șor a cerut anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie 2023

Deputații din echipa lui Ilan Șor au depus astăzi o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care au solicitat anularea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie 2023 și organizarea unui scrutin repetat. Potrivit lor, solicitarea se bazează pe o hotărâre recentă a Curții Constituționale care a declarat neconstituționale modificările operate de PAS la Codul Electoral prin care s-a restricționat dreptul de a candida pentru candidații din partea fostului partid Șor, declarat neconstituțional, transmite IPN.

Potrivit deputaților, în urma hotărârii Curții Constituționale, este firesc ca rezultatele alegerilor locale să fie invalidate, deoarece o parte semnificativă a electoratului nu a fost reprezentată la scrutinul din noiembrie. „Așa cum am promis anterior, am inițiat procedurile legale pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Astfel, a fost depusă o cerere la Comisia Electorală Centrală pentru anularea actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor. Este logic ca acestea să fie recunoscute ca fiind nevalabile, având în vedere că mii de persoane nu au putut candida din cauza restricțiilor impuse de PAS”, a declarat deputata Marina Tauber.

„Prin adoptarea modificărilor la Codul Electoral, majoritatea parlamentară PAS a încălcat grosolan Constituția. Mii de candidați nu au putut participa la alegerile locale generale. Astfel, cetățenii au fost privați de dreptul la o alternativă. În asemenea condiții, nu putem vorbi despre alegeri libere”, a menționat o altă deputată, Reghina Apostolova.

Contactată de IPN, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu, a precizat că o astfel de cerere a fost înregistrată și aceasta urmează să fie examinată în termenele prevăzute de lege și în conformitate cu procedurile stabilite.

La sfârșitul lunii martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a candida la alegeri aplicată unor persoane asociate partidelor politice. Este vorba despre persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții privind declararea neconstituționalității unui partid politic erau bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului. La fel, este vorba despre persoane care au fost excluse dintr-un scrutin anterior ca urmare a încălcării legislației electorale, iar acest fapt a fost reținut drept argument la declararea neconstituționalității partidului politic etc. Hotărârea a fost pronunțată ca urmare a sesizării depuse de deputații fostului partid Șor, declarat neconstituțional. Curtea a considerat că modificările la Codul Electoral, votate în ambele lecturi în aceeași zi, conțin atât carențe procedurale, cât și substanțiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.