E-aviz de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației

A fost lansat un nou serviciu digital care permite eliberarea e-avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației (forța majoră). Astfel, antreprenorii vor putea depune online o cerere prin completarea unui formular și anexând actele necesare pentru a obține certificatul. Platforma de pe care poate fi solicitat avizul permite și eliberarea documentului în format electronic, având semnătura digitală a autorității emitente. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, a prezentat astăzi procedura de eliberare a avizului, explicând toate etapele de depunere a cererii online prin accesarea modulului de pe platforma www.client.chamber.md, transmite IPN.

Natalia Calenic, vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie, a declarat că serviciul, care este cunoscut cu denumirea de certificat de forță majoră, este dezvoltat la nivel internațional de către Camera de Comerț Internațională. Această instituție a venit cu clauza model pentru forță majoră, iar toți antreprenorii din toate țările o includ în contractele comerciale. „Clauza de forță majoră are o importanță deosebită pentru orice contract, în special pentru cele de lungă durată, deoarece anume această clauză permite exonerarea de orice răspundere pentru neexecutarea unor obligațiuni contractuale”, susține Natalia Calenic.

Potrivit ei, posibilitatea de a accesa certificatul online permite economisirea banilor și a timpului. Or, aceste avize pot fi solicitate și sunt emise pe hârtie doar la oficiile CCI din Chișinău. „Modulul respectiv reduce timpul pentru procesarea documentelor și este comod în utilizare. El poate fi accesat atât de pe computer, cât și de pe telefonul mobil. Pot fi utilizate diferite tipuri de semnături electronice. La fel, este integrat și sistemul mpay care permite achitarea serviciului online”, a  mai spus vicepreședinta Camerei de Comerț.

Douglas Muir, director de program, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, a menționat că, de fapt, clauzele de forță majoră sunt asociate deseori cu o ambulanță. Și chiar dacă nimeni nu-și dorește să ajungă în ea, dar dacă se întâmplă ceva, disponibilitatea ei este extrem de necesară. „De la începutul pandemiei, foarte multe afaceri au fost afectate și, în consecință, s-au semnalat situații în care activitatea economică a fost întreruptă, au fost întrerupte acorduri, au fost pierdute locuri de muncă, iar ca urmare au fost invocate nu o dată clauzele de forță majoră în executarea obligațiunilor. Camera de Comerț a adoptat o poziție pro-activă în soluționarea acestei situații prin lansarea serviciului de emitere a certificatelor digitalizate de forță majoră”, a notat Douglas Muir.

Reprezentanții Camerei de Comerț au precizat că avizul de atestare se eliberează în termen de până la 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii și a documentelor. Dacă sunt solicitate materiale suplimentare, termenul de examinare se va prelungi până la 15 zile calendaristice. Avizul de atestare se eliberează în limba de stat, pe o blanchetă cu antetul instituției pe suport de hârtie sau în format electronic. Copia avizului de atestare cu documentele anexate la acesta se păstrează în dosar în arhiva electronică a Camerei de Comerț și Industrie timp de cinci ani, după care se nimicesc conform procedurii stabilite. La cererea motivată a solicitantului, în cazurile de pierdere sau deteriorare a originalului avizului de atestare, se eliberează duplicatul acestuia.

Conform datelor Camerei de Comerț, pe parcursul anului trecut și a anului curent, la CCI au fost depuse circa 150 de cereri pentru obținerea avizului în cauză, iar majoritatea au fost legate de situația pandemică. S-au adresat și producătorii agricol afectați de secetă și alte calamități naturale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.