După „Gazprom”, și Inter RAO poate pierde poziții în Moldova

După ce a eliminat monopolul „Gazprom”-ului pe piața națională de gaze, Republica Moldova este pe cale să obțină o alternativă avantajoasă și curentului electric de la „Moldavskaia GRES, deținută de Inter RAO (Rusia), transmite IPN.

Într-un interviu acordat publicației azere Report, ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a vorbit despre proiectul transportării energiei electrice din Azerbaidjan printr-un cablu electric pe fundul Mării Negre spre România, fiind luate în calcul și necesitățile Republicii Moldova.

Referindu-se la stadiul de implementare a proiectului în cauză, demnitarul a relevat că pentru a trage un cablul subacvatic în Marea Neagră, patru țări - Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria - au creat o companie de proiectare. Operatorii de transport s-au unit și lucrează acum la un studiu de fezabilitate, după ce au încheiat un contract cu o companie care elaborează un pachet de documentație tehnică. „Odată realizat acest lucru, poate peste șase luni, poate mai târziu, vom ști exact cât costă proiectul, dacă merită urmărit comercial, care sunt pașii, cât timp va dura și cât de dificil este din punct de vedere tehnic”, a menționat Sebastian Burduja.

Scopul este ca primind energie electrică suplimentară din Caucaz, ea să fie direcționată prin interconexiunile din sud care există deja și în nord care vor fi create până în 2027. Totodată, este planificată și o legătură de mijloc dinspre Iași până la Chișinău.

Cât despre Republica Moldova în rețeaua regională de distribuire a gazelor, IPN a relatat că Republica Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat în ianuarie la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei.

Anunțat pentru prima dată în 2016, coridorul vertical va fi integrat acum în gazoductul transbalcanic și va permite transportul gazelor naturale din Grecia către Republica Moldova și către depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gazele naturale din Azerbaidjan, cât și gaze lichefiate de la terminalele Revitus și Alexandroupolis din Grecia.

În ianuarie, SA Energocom testase deja mecanismul de transportare a acestor achiziții în Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.