Diversificarea surselor și a rutelor de transportare a gazelor – un imperativ al timpului

România încearcă să sprijine Azerbaidjanul și Kazahstanul în asigurarea securității energetice a UE. România și țările în cauză au aceleași viziuni privind importanța dezvoltării transportului și logisticii, energeticii și conexiunii digitale. Despre aceasta a relatat într-un interviu pentru portalul azer Trend.az Ana Cristina Tinca, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României, transmite IPN .

Oficialul român a subliniat că este la fel de important ca atât Kazahstanul, cât și Azerbaidjanul să fie parteneri cheie ai Uniunii Europene în sectorul energetic. România, ca stat membru al UE la Marea Neagră, va continua să susțină toate proiectele care vizează întărirea securității energetice. „Suntem interesați în mod deosebit de diversificarea surselor de aprovizionare și a rutelor de transport, promovarea dezvoltării durabile a noilor surse de energie și promovarea unei tranziții echilibrate către o economie verde. Desigur, creșterea volumului de transport de hidrocarburi prin Marea Caspică și Marea Neagră, construirea de noi capacități de infrastructură sau extinderea celor existente, precum și dezvoltarea energiei „verzi” rămân teme cheie de interes pentru noi”, a spus Ana Cristina Tinka.

Anterior, IPN a relatat că Comisia Europeană a invitat țările UE să încheie un acord cu Azerbaidjan pentru a crește importurile de gaze naturale și a extinde conducta și capacitățile ei. A fost declarată intenția UE de a importa prin Coridorul sudic de gaze cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan anual până în 2027, „în funcție de fezabilitatea comercială și cererea pieței”. Republica Moldova este conectată atât la platforma europeană comună de achiziție a gazelor naturale, cât și la dialogul cu partea azeră. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, menționa că este important că pe tapet sunt diverse proiecte energetice azere și românești. În ecuație se înscrie și conducta Iași – Ungheni – Chișinău, o investiție românească în Republica Moldova care urmează să fie valorificată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE