Despre epopeea cu alegerea procurorului general, voința PD de a reveni la putere și promisiuni de salarii și ajutoare mai mari

Principalul din fluxul IPN din 6 noiembrie 2019

Oare doamna Thatcher ar fi procedat la fel?

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel că premierul va fi responsabil de preselectarea candidaților la funcția de procuror general. Premierul Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie anul curent nu s-au soldat cu rezultatele scontate de a alege un procuror onest, integru și curajos.

Socialiștii spun că inițiativa liderului PAS „încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician”.

Ori concurs, ori de-a țurca

M
inistrul justiției, Olesea Stamati, a declarat că va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit socialiștilor, ministra și-a asumat răspunderea politică pentru rezultatele concursului și, în aceste condiții, trebuie să-și dea demisia.

Momentul de bătut fierul

„Socialiștii au simțit acest moment de slăbiciune, de derută al blocului ACUM că a pierdut Primăria municipiului Chișinău și joacă cât mai mult politic, este evident. Dar nu este exclus și să dorească la modul real să se infiltreze în actul al guvernării fie prin divizarea unor ministere, fie altfel”, a menționat expertul Ion Tăbârță.

PD mai vrea la timonă

Andrian Candu spune că PDM este gata să poarte discuții cu orice partid politic pentru a forma o nouă majoritate parlamentară și vrea să fie la guvernare pentru a putea livra, în continuare, rezultate pentru cetățeni.

Dar cine cu cine se solidarizează?

Bugetul solidarității pentru anul 2020 înseamnă creșteri salariale pentru majoritatea angajaților bugetari, dar și extinderea programelor de asistență socială. În acest sens, mărimea ajutorului oferit pe perioada rece a anului va crește de la 350 la 500 de lei. De asemenea, va fi implementat un nou program de susținere a pensionarilor cu venituri mici pentru plata energiei electrice.

Când unu plus unu face unu

Andrei Năstase spune că formațiunea pe care o conduce va opta pentru faptul ca blocul ACUM să aibă o singură fracțiune în Consiliul municipal Chișinău. Potrivit lui, la nivelul celor două formațiuni, PPDA și PAS, nu s-a luat încă o decizie finală în acest sens.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.