Despre căderea zidurilor înălțate pe vecie, forfota din eșaloanele de vârf și judecata judecătorilor

Principalul din fluxul IPN din 7 noiembrie 2019

Se anunță atacuri „la baionetă”?

„Instituția prezidențială susține în continuare Guvernul și majoritatea parlamentară, cu condiția ca acțiunile unor forțe și persoane politice să nu depășească limitele normelor constituționale”, le-a spus președintele Igor Dodon șefilor misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova. Înainte de aceasta el a îndemnat-o pe Maia Sandu să retragă asumarea răspunderii de către executiv pentru modificarea Legii procuraturii, pentru că există riscuri mari că nu va fi susținută și va trebui să cadă Guvernul.

Asumarea răspunderii nu a fost soluția cea mai elegantă, afirmă șefa executivului, dar a fost singura care a putut fi identificată în această situație. De asemenea, Maia Sandu spune că nu va da înapoi și nu-și va retrage inițiativa, iar socialiștii sunt în drept să ia o decizie în Parlament. Premierul vine în parlament cu o adresare legată de asumarea răspunderii pentru modificarea Legii procuraturii.

Muncești, muncești, dar fără rost

Lipsa creșterii economice mărește inegalitatea dintre cetățeni, spune un raport al Centrului Analitic Independent „Expert Grup”. „Deși nivelul inegalităților nu este mai ridicat față de țările din regiune, problema derivă din capacitatea limitată a sistemului social de a face față provocărilor. Cauzele țin de spațiul fiscal și bugetar limitat, de politicile fiscale, de nivelul ridicat al economiei informale, dar și de îmbătrânirea demografică”, spune Iurie Morcotîlo, economist în cadrul „Expert-Grup”.

Acasă!

Judecătorul Oleg Sternioală a fost eliberat în sala de judecată. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Discuții plăcute? Discuții aprinse?

Președintele Igor Dodon a invitat fracțiunile din majoritatea parlamentară la discuții pentru ziua de vineri, 8 noiembrie, la ore diferite. Vom merge neapărat, dar probabil împreună cu colegii din Bloc și nu separat. Formatul exact încă se definitivează”, a declarat vicepreședinte PAS, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului.

30 de ani de la reunificarea Germaniei

Căderea Zidului berlinez la 9 noiembrie 1989, eveniment care a dus la reunificarea Germaniei, a însemnat schimbarea regimului politic, democrație, stat de drept și libertate. Zidul Berlinului, construit în perioada postbelică, a constituit o barieră între Berlinul de Vest și Republica Democrată Germană.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.