Deschide.md: Ce le-a spus Oleg Vasnețov reprezentanților „coloanei a 5-a” de ziua Rusiei

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și-a permis să atace guvernarea de la Chișinău, a evocat „relațiile seculare de prietenie” între ruși și moldoveni și a acuzat Occidentul că încearcă să-i provoace Rusiei o ”înfrângere strategică”. Acesta a fost mesajul ambasadorului Rusiei, transmis ieri taberei pro-ruse de la Chișinău, în cadrul unei recepții la Ambasadă cu ocazia zilei Rusiei, relatează IPN cu referință la Deschide.MD.

Acesta le-a mulțumit celor prezenți pentru ”contribuția la dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești și consolidarea legăturilor de prietenie”. Dând o interpretare a istoriei așa cum o înțeleg și o promovează rușii, Vasnețov a vorbit despre lupta domnitorilor moldoveni și a împăraților ruși împotriva ”dușmanilor comuni”, precum și despre relațiile ruso-moldovenești, bazate pe un „respect reciproc” de altă dată.

„Rusofobia sistematică și necondiționată, demontarea meticuloasă a realizărilor bilaterale construite de-a lungul multor ani, întreruperea tuturor vectorilor de cooperare, lichidarea mass-mediei independente, căutarea „colaboratorilor Kremlinului” în mediul social-politic, provocările anti-rusești și bravada zilnică insultătoare a demnitarilor de la Chișinău - nu reprezintă alegerea noastră” a declarat Vasnețov.

Acesta a atacat guvernarea de la Chișinău, insinuând că expulzările din august 2023 ale angajaților Ambasadei Rusiei, au avut drept scop ”să aducă cel mai mare prejudiciu relațiilor noastre diplomatice, cultural-umanitare și comercial istorice”.

”Cunoaștem atât comanditarii, cât și beneficiarii acestei acțiuni. Și aceștia nu sunt poporul moldovean. Dovada acestui fapt este mulțimea de prieteni care s-au adunat la această recepție dedicată Zilei Rusiei. Asta înseamnă că frăția popoarelor noastre nu poate fi erodată nici măcar în condiții externe agresive și vom depăși cu siguranță această perioadă dificilă”, a mai subliniat Vasnețov.

Ambasadorul rus a cântat ditirambi lui Vladimir Putin, datorită căruia ”Rusia își recapătă locul legitim printre marile puteri ale lumii”, fapt care n-ar fi pe placul ”Occidentului colectiv” condus de SUA. Astfel, potrivit lui, ”dușmanii din Vest au început un război hibrid pe scară largă împotriva Rusiei”, pentru aceasta ”cultivând un regim ostil la Kiev”.

”Dar, oricât de mult ar dori adversarii noștri să provoace Rusiei o ”înfrângere strategică”, nu vor reuși să-și atingă scopul. Cu sprijinul prietenilor, Patria noastră va ieși din această confruntare și mai puternică și mai încrezătoare în sine”, a notat diplomatul în fața celor prezenți.

Sursa citată amintește că deputați, politicieni, activiști și preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Moscovei, au participat ieri la recepția cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei din Ambasada acestei țări la Chișinău. Printre oaspeți s-au numărat reprezentanți ai PSRM, PCRM, fostului Partid ”Șor”, formațiunilor afiliate condamnatului fugar Ilan Șor – Partidul ”Renaștere” și Partidul ”Viitorul Moldovei”, precum și conducerea Unității teritoria-administrative Găgăuzia.

După eveniment, o parte din invitați au continuat delectările bahice într-o altă locație, unde și-au împărtășit impresiile despre prima parte a petrecerii și obiectivele trasate de ambasadorul rus, notează Deschide.md.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.