Poziția veteranilor de război cu privire la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

 

DECLARAȚIE

 

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Stimați veterani de război,

 

Suntem conștienți cu toții că în următoarele zile v-a fi organizat un nou scrutin electoral ce privește alegerea Președintelui Republicii Moldova de către noi cetățenii acestei țări, care se va desfășura în premieră în condiții specifice, condiționată de Pandemia globală – COVID - 19. Astfel, în calitate de reprezentați de drept a veteranilor de război considerăm acest scrutin de o importanță majoră pentru stabilitatea politică și social-economică a țării noastre, inclusiv ceea ce ține de buna dezvoltare în viitor.

În contextul celor expuse, lansăm un apel către Dumneavoastră de a participa activ în cadrul acestui proces democratic considerat esențial pentru orice națiune în eforturile sale de edificare și consolidare a statului de drept, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță prescrise de ultimele hotărâri ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Considerăm important să vă atenționăm că în spațiul mediatic și în special pe rețelele de socializare sunt lansate îndemnuri iresponsabile cu conținut provocator din partea unor participanți la războiul de pe Nistru din 1992, chiar și din partea unor pseudo-veterani de război, de a bloca căile de acces, în special cu raioanele din stânga Nistrului pentru a nu permite cetățenilor Republicii Moldova să-și exprime dreptul la Vot și la libera circulație de pe ambele maluri ale râului Nistru, drepturi consfințite de Constituție și care urmează a fi respectate.

Astfel de acțiuni au menirea să destabilizeze situația, să împiedice buna desfășurare a alegerilor și urmăresc scopul de a dezbina societatea, de a incita la discriminare și violență publică, fapte ce pot duce la săvârșirea unor infracțiuni și încălcare a ordinii publice.

Noi veteranii de război, am luptat și am vărsat sânge pentru integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova condamnăm astfel de abordare, ne pronunțăm pentru o Moldovă unită și declarăm oficial că astfel de provocatori nu ne reprezintă.  

Totodată, îndemnăm acele forțe ostile de a se abține de la acțiuni și provocări violente, care pot cauza dezordine în masă și divizarea cetățenilor în tabere opuse, cît și solicităm respectarea ordinii publice în baza recomandărilor și cerințelor stabilite de instituțiile statului responsabile de organizarea scrutinului electoral.

Susținem eforturile autorităților Republicii Moldova de a asigura un scrutin electoral în condiții egale pentru toți cetățenii noștri, cinstit și democratic conform standardelor internaționale și Vom depune tot efortul ca să ajutăm organele de drept, din care am făcut parte în anii de tinerețe și acum le reprezentăm prin intermediul asociațiilor veteranilor de război, în procesul de monitorizare și ne-admitere a compromiterii și fraudării alegerilor prin cumpărarea alegătorilor, transportarea ilegală a acestora spre secțiile de votare și alte nereguli.

După caz, la solicitarea instituțiilor statului, veteranii de război sunt gata să intervină și întru asigurarea securității și integrității cetățenilor Republicii Moldova cît și a patrimoniului public în raport cu oarecare acțiuni cu caracter violent.

Am fost și suntem responsabili în acțiunile noastre și trebuie să fim și în continuare un exemplu demn de urmat pentru copiii și nepoții noștri ca apărători ai drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, un scut de nădejde al ordinii publice și securității Republicii Moldova.

 

Declarația este contrasemnată de către reprezentanții majorității organizațiilor obștești “Veteranii Moldovei” :

 

”Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova;

 

”Uniunea Veteranilor de Război din Afganistan din RM”;

 

”Asociația Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din RM”;

 

”Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii   Moldova”;

 

 Uniunea Veteranilor ”Sfîntul Gheorghe Biruitorul”;

 

”Federația veteranilor și rezerviștilor structurilor de forță ale RM”;

 

”Asociația Veteranilor Războaielor și Conflictelor Armate Locale din RM”;
_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.