Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan

La 28 octombrie 2020, Forțele Armate ale Armeniei au atacat cu rachete din sistemul reactiv "Смерч" orașul azer Barda, ceea ce a dus la pierderi importante în rîndul populației civile. În urma loviturii trădătoare cu rachete asupra orașului Barda, au decedat 21 de civili, inclusiv copii, iar peste 70 de persoane au fost grav rănite.

Deschiderea focului asupra zonelor rezidențiale ale orașului, care se află departe de zona de conflict și nu are scopuri militare, demonstrează din nou esența teroristă a Armeniei.

Uciderea intenționată a civililor din Barda de către forțele armate ale Armeniei este un genocid, o crimă militară și o crimă împotriva umanității. Acest act este o încălcare gravă de către Armenia a Dreptului Internațional Umanitar.

Conducerea Armeniei, inclusiv prim-ministrul și ministrul Apărării, este pe deplin responsabilă de aceste crime. În perioada regimului de încetare a focului anunțat oficial și în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din cele două țări, cu copreședinții grupului de la Minsk al OSCE la Geneva, atacul asupra localităților și persoanelor civile azere demonstrează deschis scopul Armeniei de a bloca negocierile, a crește tensiunea și de a implica în conflict țări terțe.

A tăcea despre acțiunile barbare ale Armeniei și a lăsa nepedepsite aceste infracțiuni comise împotriva populației civile a Azerbaidjanului este egal cu a stimula infractorii să comită și în continuare fapte cumplite.

Comunitatea internațională trebuie să întreprindă pașii necesari pentru a preveni încălcarea de către Armenia a dreptului internațional și uciderea intenționată a populației civilile, precum și să ceară acestei țări să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului. Azerbaidjanul va face tot posibilul pentru ca cei vinovați de aceste acte inumane să nu scape de justiție și să fie trași la răspundere.

_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.