Criza COVID-19 ar putea spori diferența de remunerare dintre femei și bărbați, ONG

Criza COVID-19 riscă să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Presiunea de a se retrage de pe piața forței de muncă a crescut din imposibilitatea de a combina sarcinile de serviciu cu responsabilitățile de îngrijire. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în perioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, diferența salarială între femei și bărbați devenind și mai mare. În lipsa unor politici și măsuri de stimulare a ocupării și revenirii femeilor pe piața muncii, diferențele salariale riscă în timp să atingă valori extrem de înalte, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în Republica Moldova diferențele în salarizare între femei și bărbați înregistrează o tendință negativă pe parcursul ultimilor 8 ani. Decalajul între salariul mediul al femeilor și bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de peste 17 mii de lei în 2020.

Diferențele în remunerare, pe termen lung, determină inegalități la etapa de beneficiere a pensiei pentru limita de vârstă. Exprimată monetar, pierderea financiară anuală a unei femei pensionare este semnificativă și a constituit în medie 5 300 de lei. Suma arată cu cât pensia medie anuală a unei femei a fost mai mică decât a unui bărbat. În zonele urbane, diferențele de gen în pensii ating cote mai înalte. Femeile pensionare din municipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 12 500 de lei mai mică decât a bărbaților, fiind de  două ori mai mare decât valoarea medie anuală la nivel național.

Potrivit Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, inegalitatea în salarii se produce, deoarece femeile se regăsesc într-o pondere mai mare în sectoarele și pozițiile mai prost plătite, iar la etapa de promovare în carieră bărbații sunt mai avantajați. Femeile tind să negocieze salarii mai mici decât bărbații.

Totuși, factorii obiectivi și individuali nu explică totalmente diferența salarială  între femei și bărbați. O analiză cu privire la inegalitățile în remunerare, realizată în 2019, arată că pentru o inegalitate salarială medie de 25% – circa 16,6% nu se explică prin factori obiectivi. Acest lucru înseamnă că, și în cazul în care distribuția dintre bărbați și femei pe poziții, sectoare, tipul de companii este egală, pe piața muncii oricum va exista o inegalitate de remunerare de 16,6%. Această situație poate fi explicată prin faptul că pe piața muncii persistă fenomenul discriminării femeilor, se arată în comunicat.

Astăzi este marcată Equal Pay Day- Ziua Egalități salariale. Este o zi simbolică, dedicată sensibilizării față de diferențele de remunerare dintre femei și bărbați. Această dată diferă în fiecare an și în fiecare țară, în funcție de nivelul inegalității pentru anul respectiv. Ziua egalității salariale marchează numărul de zile pe care femeile trebuie să le lucreze suplimentar pentru a câștiga o sumă echivalentă cu cea obținută de bărbați în anul precedent. Conform calculelor, în anul 2021 o femeie trebuie să lucreze până la data de 22 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent, ceea ce constituie 2 luni de lucru suplimentar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.