Costul poliței medicale va rămâne același în 2022

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală nu se va scumpi. Valoarea acesteia atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4 056 de lei va fi păstrată și în anul 2022. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul viitor a fost votat joi seara, în prima lectură, de deputați, transmite IPN.

Primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense vor constitui 5,9 miliarde de lei, în creștere cu 919,4 milioane de lei față de cele aprobate în 2021.

În 2022, fondurile asigurării obligatorii în sănătate vor însuma venituri și cheltuieli de circa 12,3 miliarde de lei. Față de anul curent, veniturile vor crește cu 10,3%, iar cheltuielile – cu 8,3%.

Totodată, pentru transferurile din bugetul de stat în FAOAM pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate sunt prevăzute 5,9 miliarde de lei, cu o majorare de  227,7 milioane de lei comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2021.

În aceeași ședință, deputații au stabilit că venitul minim lunar în baza căruia familiile defavorizate vor putea solicita ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat cu 478,4 lei. Astfel, venitul minim lunar, în baza căruia familiile defavorizate vor putea solicita ajutorul pentru perioada rece a anului, va fi majorat de la 2631,2 lei până la 3109,6 lei.

Persoanele eligibile care doresc să beneficieze pentru prima dată de acest ajutor, urmează să depună o cerere-tip la Serviciul asistență socială-comunitară, iar la necesitate să prezinte și alte informații referitoare la venituri. După procesarea cererilor în sistemul informațional, este emisă decizia cu privire la acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului.

De această facilitate vor beneficia aproximativ 300 mii de familii. În acest scop, urmează a fi alocate din bugetul de stat circa 217 mil. lei. Plata ajutorului pentru perioada rece a anului se va efectua pentru luna precedentă și se va calcula începând cu 1 noiembrie 2021.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.