Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană. Dezbatere IPN

România este principalul partener comercial, dar și susținător al integrării europene a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”, organizată de Agenția de presă IPN.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea susține că încă din anii 90, România a fost prima fereastră deschisă antreprenorilor din Republica Moldova pentru exportul pe altă piață decât cea din fosta Uniune Sovietică. Lucrurile au evoluat constant, iar acum, așa cum arată cifrele din anul trecut, România este principala piață de export a Republicii Moldova.

„Din exporturile noastre totale care sunt pe piețele externe, sub 60 la sută sunt pe piața Uniunii Europene. Din aceste 60%, 50% sunt în România, României revenindu-i anul trecut aproximativ 30% din volumul total de exporturi pe alte piețe. Mai mult decât atât, și investițiile românești în Republica Moldova au catalizat procesul de producere, de integrare economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aceste cifre denotă nu doar un parteneriat strategic la nivel economic, dar și un parteneriat strategic între companii care zi de zi învață unele de la altele, învață a penetra această piață a UE prin intermediul României. Pentru că multe companii, care exportă ca prim pas în România, ulterior găsesc și alte piețe, cum ar fi cele din Franța, Germania și nu numai. Pentru a cunoaște mai bine piața UE, cerințele și regulile de comportament pe această piață, România este un bun sfetnic și un bun partener care ne ajută și nu în cele din urmă, în crearea de companii mixte pentru a merge pe terțe piețe”, a declarat Sergiu Harea.

Directorul Agenției de Investiții „Moldova Invest”, Ion Iordachi spune că se observă o mare deschidere din partea autorităților publice din România și a mediului de afaceri. Acestea sunt mereu gata să ajute Republica Moldova, inclusiv când vine vorba de evenimente cum ar fi forumurile de afaceri sau atunci când un investitor mare, prezent deja în România, se vrea a fi motivat să investească și în Republica Moldova.

„Investitorii din România de la an la an oscilează între locul 2 și locul 4 ca sursă de investiții, în total, actualmente, fiind peste 6 miliarde de lei investiți în Republica Moldova. Totodată și Republica Moldova este unul din top zece investitori în România. Noi considerăm că avem o balanță de aur, unica țară cu care avem o balanță de aur: deci, cât import, atât export. Și la nivel de investiții exact suntem pe aceeași treaptă. Peste 1600 de companii cu capital mixt sau cu capital curat românesc aici, în Republica Moldova. Cele mai multe forumuri pe care le facem ori împreună, ori separat, le avem cu România. Cele mai multe invitații și vizite de studiu sunt în România pentru ca agenții economici din Republica Moldova să vadă care sunt noile tendințe”, a declarat Ion Iordachi.

Directorul Organizației pentru dezvoltarea Antreprenoriatului din Republica Moldova, Dumitru Pîntea spune că experiența și suportul României este esențial pentru Republica Moldova în drumul său de integrare în Uniunea Europeană.

„Experiența românească este de mare avantaj pentru noi, pe diferite dimensiuni, inclusiv pe dimensiunea politicilor și instrumentelor de dezvoltare a economiei naționale. Evident, în ultimii ani crizele, care au afectat nu doar Republica Moldova, dar și statele europene, fac ca noi să avem nevoie de lecții și de bune practici. Iar în acest sens România, în ceea ce privește organizația noastră, ne-a întins o mână de ajutor prin faptul că o instituție similară din România practic și-a oferit întreg suportul în materie de cunoștințe, în materie de prezentare de instrumente de suport în a ne integra deja în Uniunea Europeană pe anumite dimensiuni. Este vorba de Fondul Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, o instituție care administrează mai multe scheme de suport, accesul la finanțare. Respectiv și ODA administrează fondul de garantare a creditelor. Astfel, noi anul trecut am inițiat o colaborare foarte fructuoasă, am mers în vizită la ei, am evaluat toate instrumentele pe care ei le aplică. Au venit și ei în vizită la noi și am analizat ceea ce facem, am făcut schimb de opinii, schimb de practici și am pus bazele unei colaborări în continuare”, a declarat Dumitru Pîntea.

Totodată, Dumitru Pântea spune că, grație suportului României, ODA a fost acceptată ca organizație membră a Asociației Europene a Fondurilor de Garantare: „Astfel, instituția s-a integrat în forumurile europene în ceea ce privește instrumentele de suport pentru antreprenori, iar acest acces ne oferă posibilitatea să colaborăm cu cele mai de succes bănci de dezvoltare care sunt în statele europene”.

Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.