Contrabandă în interesul unui grup criminal organizat. Au fost ridicați echivalentul a 20 mln lei

Mai multe persoane, în special vârstnici, au încercat să introducă în Republica Moldova sume bănești nedeclarate în interesul unui grup criminal organizat. Ofițerii Serviciului Vamal, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au anunțat pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei cu peste 20 de milioane de lei aduși în țară de pasagerii sosiți luni seara din Moscova, prin curse avia din Erevan și Istanbul, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Victor Furtună, procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Crime Speciale, a declarat că la 22 aprilie organul de urmărire penală al Serviciului Vamal s-a autosesizat, constatând că „un grup de persoane intenționa să introducă în țară bani ce depășesc 16 mii de unități convenționale (echivalentul a 800 de mii de lei), în interesul unei grupări criminale”. „Introducerea banilor se dorea prin intermediul a diferiți cărăuși, așa ca fiecare persoană să nu aibă asupra sa mai mult de 10 mii de euro”.

În urma perchezițiilor desfășurate la aeroport și pe alte adrese din țară au fost ridicate sume bănești în mărime de 63 de mii de ruble rusești, 3 070 de euro și 1 111 340 de dolari. La fel, au fost ridicate 128 de telefoane mobile, dar și alte bunuri cu însemnele unei formațiuni create recent la Moscova.

Șeful Inspectoratului General de Poliție Viorel Cernăuțeanu, a precizat că sumele ridicate totalizează echivalentul a peste 20 de milioane de lei.  Persoanele care asigurau procesul de tranzitare a banilor beneficiau de o recompensă de la 300 la 500 de euro pentru acest serviciu. O parte din persoane care au reușit să treacă cu banii în țară i-au transmis colectorului. Persoanele sunt cetățeni ai Republicii Moldova, în mare parte vârstnici. Unele dintre persoanele vizate au conlucrat cu organele de drept. Viorel Cernăuțeanu a îndemnat și alte persoane de bună credință să o facă.

Urmărirea penală este în curs de desfășurare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.