Comunicat de Presă

Astăzi, 6 iulie 2020, Asociațiile de locatari de pe str. Mircea cel Bătrân 13/1 și 13/2,  precum și agenții economici afectați de construcțiile ilegale din zonă au organizat o conferință de presă prin care au atenționat membrii Consiliului municipal Chișinău și Primăria municipiului despre tentativele de manipulare, constrângere și suspiciuni de acte de corupție utilizate de către compania de construcții SRL BRAUS IMOBILIARE pentru a determina CMC să modifice codurile de urbanistică C 2 și C 7 pe care se află terenul proiectat pentru construcția celor mai înalte blocuri locative din municipiul Chișinău în codul de reglementare urbanistică R 7, contrar prevederilor legale ale Regulamentului Local de Urbanism al Chișinăului și contrar deciziei CMC nr.6/14 din 18.07.2018. 

Compania de construcții Braus Imobiliare SRL, care construiește ilegal 3 blocuri de locuit în sectorul Ciocana, fapt confirmat prin deciziile instanțelor de judecată (dosarul nr. 3-3510/2019), care au anulat autorizația de construcție nr.145-c/18 din 28.03.2018, solicită prin suspiciuni de corupție membrilor Consiliului Municipal Chișinău modificarea regimului juridic și a codului de reglementare urbanistică din C2 (zonă reglementată juridic doar pentru servicii comerciale mai rar frecventate) și C7 (zonă incompatibilă cu cea de locuințe și de vânzări), pe care se află terenul companiei respective în codul R7, pentru a putea construi mai multe etaje decât permite Regulamentul Local de Urbanism al Chișinăului. Dacă la ședința CMC din 7 iulie curent sau 15 iulie 2020, majoritatea consilierilor municipali vor vota pentru schimbarea regimului juridic al terenului care aparține companiei private SRL Braus Imobiliare cu încălcarea actelor normative și prevederilor legale aprobate prin Planul urbanistic al mun.Chișinău, și al Regulamentului Local de Urbanism, această decizie va crea precedente și pentru alte companii din domeniul construcțiilor care vor utiliza aceleași tactici și constrângeri pentru a impune CMC modificarea regimului juridic al terenurilor aflate deja în construcții în funcție de interesele economice ale acestor companii.

Terenul de pe adresa Mircea cel Bătrân 15, aparținea până la sfîrșitul anului 2017 Primăriei municipiului Chișinău și era destinat construirii noului sediu al Preturii sectorului Ciocana. Calitatea pământului și codurile de reglementare urbanistică pe acest număr cadastral 0100312417 nu permit construirea unor clădiri mai înalte decât 4 etaje, cu atât mai mult cu cât Blocul C (de pe str. Mircea cel Bătrân 15) al companiei SRL BRAUS IMOBILIARE, se află la mai puțin de 60 de metri de butelia de gaz a unei stații peco, iar fundamentul acestui bloc a fost construit cu încălcarea schiței de proiect exact la limita liniilor roșii ale terenului.

Pentru a-și rezerva căi de acces în bloc, cât și pentru parcările subterane, compania beneficiară a construcției respective, BRAUS IMOBILIARE, a acaparat ilegal 40 de metri pătrați din terenul agenților economici vecini fără permisiunea co-proprietarilor care dețin imobilul aflat în imediată apropiere și pe care l-au expus la un risc înalt de tasare și prăbușire, urmare a săpăturilor periculoase și ilegale pe care compania SRL BRAUS IMOBILIARE le-a executat.

Totodată, această companie a denivelat drumul public, deteriorându-l complet astfel încât astăzi această porțiune de drum public nu mai este folosită de către locatarii din regiune, ci este utilizată doar în scopuri personale ale companiei SRL BRAUS IMOBILIARE care și-a amplasat și o barieră contrar dispoziției Primarului mun. Chișinău din 13.12. 2019 care a indicat expres betonarea drumului public și excluderea barierei respective. Ordonanță Primarului General al Chișinăului nu a fost executată nici până în prezent de către compania SRL BRAUS IMOBILIARE. 

Unii consilieri municipali, printre care și cei de la PAS au propus o soluție companiei BRAUS IMOBILIARE, astfel încât cei care deja au cumpărat apartamente în blocul C, care de altfel este considerat cel mai problematic, să fie transferați în celelalte două blocuri A și B, iar acest bloc C să nu depășească nivelul de 4 etaje reglementat prin regimul juridic al terenului respectiv. Soluția dată nu a fost acceptată de către SRL BRAUS IMOBILIARE, deoarece edificarea unui bloc locativ de 22 etaje cu toate riscurile și abaterile de la norma legală este mult mai profitabilă pentru această companie decât respectarea legii și asigurarea securității vieții tuturor locatarilor din zonă. Argumentele evocate de către administratorul companiei BRAUS IMOBILAIRE, Grigorii Țîrghi precum că firma va fi nevoită să recurgă la insolvabilitate” sunt doar declarații mincinoase și manipulatorii în contextul în care compania SRL BARUS IMOBILIARE în paralel finalizează lucrările și dă în explotare alte 4 blocuri locative în mun.Chișinău de 15-17 etaje.

Totodată ținem să atenționăm judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău că să examineze în mod transparent acest caz și să nu tărăgăneze în mod intenționat dosarele care se află pe rol cu privire la ilegalitățile comise de către SRL BRAUS IMOBILIARE prin construcția abuzivă a celor 3 blocuri locative din sectorul Ciocana. Paradoxal că, ori de câte ori ajunge vreun dosar corelat cu BRAUS IMOBILIARE la Curtea de Apel Chișinău, acesta de fiecare dată ajunge la același judecător, Anatolie MINCIUNĂ, care anulează ședințele de judecată chiar și atunci când nu se solicită prezența părților doar pentru a oferi răgaz suficient ca SRL BRAUS IMOBILIARE să-și soluționeze problemele și interesele prin Consiliul Municipal Chișinău. Drept dovadă pot servi secvențele video prin care reprezentanții companiei BRAUS IMOBILIARE recunosc în cadrul ședințelor Consiliului Municipal Chișinău că unii consilieri au adus deja asigurări administratorului companiei BRAUS IMOBILIARE că sunt dispuși să voteze pentru modificarea regimului juridic al terenului de pe Mircea cel Bătrân 15 contrar solicitărilor  și petițiilor semnate de către locatraii și agenții economici vecini. În acest sens, ne exprimăm nedumerirea față de poziția dlui Andrei Năstase, care în calitatea sa de fost candidat la funcția de Primar al mun.Chișinău a fost informat de mai multe ori despre acest caz de rezonanță națională și în care locatarii din zonă aveau încredere, însă din păcate dl Năstase la ultimele ședințe ale CMC s-a declarat în favoarea modificării codului urbanistic favorizând în mod deschis interesele companiei BRAUS IMOBILIARE.

Totodată, vă informăm că unul din co-fondatorii legali ai companiei BRAUS IMOBILIARE, dl CAZACU Petru este angajat al Curții de Apel Chișinău, iar prin poziția deținută de către aceasta persoană SRL BRAUS IMOBILIARE identifică căi de acces către judecătorii Curții de Apel Chișinău. Despre acest caz dar și despre neregularitățile din cadrul CMC a fost sesizată Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova, care sperăm să asiste la ședința CMC din 7 și 15 iulie curent. 

Cei peste 350 de locatari și agenți economici din zonă sunt dispuși să ajungă la CEDO cu acest caz de rezonanță națională, iar judecătorii care ar lua decizii contrare prevederilor legale ale legislației Republicii Moldova conform ultimei decizii a Guvernului vor fi trași la răspundere penală pentru deciziile ilegale asumate.

 

Scurt istoric al cazului: La data de 08.12.2017 Primăria mun. Chișinău a eliberat către SRL „ESTACON GROUP” Certificatul de urbanism pentru proiectare nr.746/17 din 08.12.2017 pentru: construirea unui complex rezidențial cu spații comerciale/prestări de servicii și parcări auto subterane, în limitele terenului cu numărul cadastral 0100312417, cu reconstruirea și reprofilarea construcției nefinalizate existente, pentru care, SRL „BRAUS IMOBILIARE” a procurat de la SRL „ESTACON GROUP” terenul cu numărul cadastral 0100312417 cu tot cu Certificatul de urbanism pentru proiectare nr.746/17 din 08.12.2017 în baza contractului de vînzare-cumpărare din 01.02.2018.

În realitate, SRL „BRAUS IMOBILIARE” a demolat construcția nefinalizată existentă pentru reconstruirea și reprofilarea căreia a fost eliberat Certificatul de urbanism pentru proiectare nr.746/17 din 08.12.2017 și a obținut prin suspiciuni de corupere a fostului Viceprimar, Nistor Grozavu și a fostului arhitect-șef al Chișinăului, Borozan, Autorizația de Construire nr.145-c/18 din 28.03.2018 care a fost ulterior eliberată în baza unor documentații de proiect (Proiectului nr.01/18) privind construcția a 3 blocuri locative a câte 22 etaje și 352 de apartamente fiecare bloc din cele 3 prevăzute inițial. Ținem să precizăm că regimul juridic de reglementare urbanistică R 7 permite construirea blocurilor locative între 10 și 14 etaje și nicidecum 22 etaje așa precum solicită repetat compania SRL BRAUS IMOBILIARE, manipulând consilierii municipali.

BRAUS IMOBILIARE a înregistrat la Agenția Servicii Publice mai multe apartamente pe aceleași persoane fizice, inclusiv agenți imobiliari, pentru a demonstra prin tactici ilegale Primăriei și consilierilor muncipali  că majoritatea apartamentelor deja sunt vândute și oamenii își așteaptă locuințele”, pe una și aceeași persoană fiind înregistrate mai multe apartamente.  

Asociațiile de locatari de pe str. Mircea cel Bătrân 13/1 și 13/2,  precum și agenții economici afectați de construcțiile ilegale

-------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.