Comercianții acuză lacune în procesul anulării patentei și cer moratoriu asupra acestuia

Anularea patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul și trecerea la alte forme de activitate s-a făcut cu lacune. O spun reprezentanții titularilor de patentă, care cer moratoriu asupra acestui proces. Una dintre problemele semnalate este că bonul de casă pe care sunt nevoiți să îl elibereze comercianții conform noilor reguli conține date cu caracter personal. Pe el apare imprimat numele/prenumele comerciantului, adresa care coincide cu cea a domiciliului și chiar IDNP-ul din 13 cifre. 

Într-o conferință de presă la IPN, Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă, a spus că publicarea și distribuirea unor asemenea informații este inadmisibilă și poate duce la comiterea de infracțiuni împotriva comercianților prin folosirea datelor lor de identitate. Această situație lasă să se creadă că autoritățile statului se îngrijesc doar de bugetul public național, de veniturile acumulate la buget, fără să le pese de bunăstarea și siguranța cetățeanului.

Dacă autoritățile nu vor fi receptive la problema datelor cu caracter personal, comercianții vor fi nevoiți să iasă în stradă. Toți, și cei care s-au conformat și au trecut la activitate independentă, dar și cei care nu au acceptat și stau cu stocul de marfă acasă. Eleonora Țurcanu-Herghelegiu spune că vânzătorii au mari bătăi de cap cu aparatele de casă. Acestea nu funcționează, se blochează.

Olga Ceapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, spune că de moratoriu asupra procesului de trecere la alte forme de activitate e nevoie și pentru ca cetățenii să aibă o perioadă de tranziție adecvată. Ea susține că prin piețe nimeni nu eliberează bon de casă, deoarece aparatele de casă sunt „de râsul găinilor”, nu funcționează și, atunci când aparatul dă greș, comerciantul trebuie să închidă locul de muncă și să meargă să repare aparatul de casă.

Ea a atenționat șefii piețelor să nu terorizeze lumea și să nu se lase șantajați de inspectoratele fiscale, „care nu trebuie să fie o bâtă, dar să aibă rol de informator”. Olga Ceapchi a recunoscut că activează ilegal, deoarece „nu poate să-și vâre capul în lanț, are copii care necesită pregătire de școală”.

Consilierul local și orășenesc a mai declarat că prin interzicerea patentei în comerț sunt încălcate cel puțin patru articole din Constituție, subiect asupra căruia ar trebui să se pronunțe și deputații.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.