Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise. Dezbatere IPN

Colaborarea dintre Republica Moldova și România în domeniul sănătății s-a dezvoltat în timp și a devenit tot mai strânsă, oferind într-un final servicii medicale de calitate mai înaltă și condiții mai bune în instituții medicale pentru cetățenii celor două țări. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că pe parcursul anilor, urmare a colaborării moldo-române, s-au făcut mari investiții în infrastructură, instituțiile medicale au fost dotate cu echipamente și dispozitive medicale, dar colaborarea nu s-a oprit doar aici.

„O altă direcție foarte importantă, chiar una prioritară, este dezvoltarea profesională a lucrătorilor din sistemul sănătății, atât dintr-o țară, cât și din alta, prin schimburi de experiență, participări la anumite cercetări științifice comune, forumuri internaționale. Cred că pe parcursul a 30 de ani, nu știu dacă a fost vreun forum științific, conferință, congres, unde să nu fie o participare comună, atât a specialiștilor din Republica Moldova, cât și a celor din România, oriunde s-ar desfășura, atât la noi, cât și în țara vecină. Iar al treilea component foarte important ține de acordurile ce țin de serviciile medicale care sunt acordate cetățenilor, atât români, cât și din Republica Moldova și aici mă refer, în primul rând la proiectul SMURD, ceea ce ține de transferuri ale pacienților critici, cât și de acordare de asistență medicală în cazurile când un anumit serviciu nu poate fi efectuat în una din țări. Ca un exemplu pot da transplantul de organe, unde la fel avem un acord și se face acest schimb de organe de la donatori în cazuri de compatibilitate. Domeniile sunt foarte multe, sunt domenii largi cu acțiuni specifice pentru fiecare din ele”, a declarat Ion Prisăcaru.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu spune că un mare avantaj al colaborării moldo-române este că aceasta este bazată pe valorile naționale comune și nu există barieră lingvistică sau de comunicare.

„În această colaborare noi nu avem nevoie de intermediari, putem să discutăm deschis despre toate problemele și soluțiile care pot fi pentru diverse probleme care apar în sistemul de sănătate și este foarte important că această colaborare se transformă în instituții palpabile care se construiesc din bani care provin din România sau din Uniunea Europeană prin intermediul României. De asemenea, avem foarte multe cazuri când pacienții noștri au fost salvați datorită faptului că noi am apelat la serviciile SMURD, mai cu seamă a acelor aeropurtate, atunci când pacientul nu poate fi transportat pe cale terestră, cu automobilele și noi apelăm la helicopterele SMURD din Iași sau din Galați, pentru a transfera acești pacienți din spitalele raionale în spitalele terțiare din Chișinău sau din spitalele terțiare din Chișinău în spitalele din Iași, București unde ei primesc îngrijiri medicale calificate. Vreau să vă zic că instituția noastră are o bună colaborare cu organizațiile statale din România, dar și cu instituții medicale de profil din București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș. De multe ori ne-am inspirat de la ei privind organizarea serviciilor medicale”, a declarat Mihai Ciocanu.

Directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga susține că prin colaborarea cu România s-a reușit accelerarea mai multor procese în domeniul de cercetare, în cel educațional, în partea ce ține de transfer tehnologic, relații interumane și relații la nivel de societăți profesionale.

„Am reușit să facem o forță comună și am aplicat la proiecte europene și aceasta a permis efectuarea stagiilor de practică de lungă durată cu burse europene pentru medici rezidenți. Și dacă facem paralela despre reîntâlnirea în spațiul european a statelor, și la nivel de oncologie ne revedem cu colegii din România. În așa fel ne susținem reciproc. Un caz concret este că recent am devenit membri ai Organizației Europene a Institutelor de Cancer. Această structură a apelat la proiectul Orizont Europa, care a fost cu succes, iar noi suntem parte a acestui proiect și împreună cu colegii din România am depus o solicitare ca să devenim una din cele șapte țări unde va fi pilotat acest proiect. Deci, realizările sunt multiple”, a declarat Ruslan Baltaga.

Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE