Chișinăul găzduiește Festivalul Industriilor Creative

Festivalul Industriilor Creative a fost inaugurat astăzi la Chișinău. Până pe 5 iunie, circa o mie de oameni vor avea ocazia să participe la activități în care vor prezenta diversitatea și potențialul economic al industriilor creative din Moldova, dar și din lume. Evenimentul este organizat de Centrul Industriilor Creative Artcor, sub egida președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a menționat în deschiderea evenimentului că acest festival vine să celebreze inovarea și creația. „Industriile creative au un mare potențial economic și pot oferi un loc de trai și de muncă pentru foarte multe talente din țara noastră”, a spus vicepremierul.

Sergiu Prodan, ministru al culturii, a declarat că „industriile creative au un rol deosebit, anume prin faptul că reprezintă un Terra Nova”. „Există vreo industrie care nu implică creativitate? Nu cred. Ca să faci un produs, trebuie să-l creezi, să faci un design. Tot ce înseamnă industrie, înseamnă de fapt creativitate. Acest festival vine să scoată ceața de pe industriile creative, vine să pună în valoare ceea ce aduce domeniul creativ”, a menționat oficialul. 

„Este atât de interesant să vedem cum acest eveniment se dezvoltă de-a lungul anilor și devine din ce în ce mai internațional. SUA consideră că artele creative sunt cu adevărat esențiale pentru creșterea economică a țării, ajutând la crearea de locuri de muncă și la stimularea turismului. Statele Unite ale Americii încearcă să sprijine partenerii noștri moldoveni în activitatea importantă pe care o desfășoară, pentru a dezvolta sectorul industriilor creative”, a afirmat Laura Hruby, Chargé d'affaires, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

„Am văzut cu ochii mei că Moldova are talent, fără îndoială. În rolul meu de ambasador, am avut ocazia să fiu prezent la diverse prezentări de modă, concerte, expoziții și am văzut cât talent este în această țară. Iubesc Artcor pentru că simbolizează tot ce e mai bun în ceea ce privește industriile creative. Acestea ne îmbogățesc viața și atunci când industriile creative prosperă, prosperă și Republica Moldova”, a comunicat Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău.

Viorica Cerbușca, directoarea Artcor, a precizat că industria creativă reprezintă astăzi ceva mai mult de două mii de companii, angajează peste zece mii de persoane, marea lor majoritate sunt tineri. „De asta suntem aici, ca să creăm pentru acești tineri oportunități și ca ei să vadă că viitorul lor poate fi aici, acasă, în Republica Moldova, iar cei care au plecat să vadă că se pot întoarce acasă”, a adăugat directoarea.

Pe  3 iunie va avea loc conferința internațională a speakerilor și Vernisajul performance-ului artiștilor moldoveni, găzduit de Romanian Design Week, cât și concertul susținut de formația „Via Dacă”. Pe 4 iunie experții internaționali prezenți la conferința din 3 iunie vor organiza workshopuri gratuite pentru profesioniști (poziționare, design, fotografie, street art, muzică). Seara se va încheia cu un concert de muzică electronică. Ziua de 5 iunie va fi dedicată politicilor publice și dezvoltării economice a industriilor creative.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.