Cheltuielile bugetare ale Chișinăului pe anul curent sunt majorate cu 11,1% față de anul 2023

Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în sumă de 3,99 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei, cu un sold bugetar de 644 de milioane de lei, transmite IPN.

Acest sold urmează să fie acoperit în primul rând din contul soldului de mijloace bănești acumulat la sfârșitul anului bugetar 2023. Tot aici intră și vânzarea apartamentelor către populație, procurarea cotei-părți în capitalul social al întreprinderilor municipale și societăți pe acțiuni, dar și primirea sau rambursarea împrumuturilor interne și externe.

Transferurile de la bugetul de stat constituie 52% din tot cuantumul veniturilor bugetului capitalei, ceea ce înseamnă că municipiul Chișinău depinde de bugetul de stat în proporție de 52%. Urmează defalcări din impozitul pe venit de la persoane fizice – 33% și venituri proprii – 11%, precum taxe locale, impozite pe proprietate.

Cheltuielile bugetare 2024 au fost majorate cu 11,1% față de anul 2023, și anume cu 850 de milioane de lei. Cea mai mare pondere de cheltuieli o constituie domeniul educației – 3,9 miliarde, urmate de servicii în domeniul economiei, gospodăria de locuințe și cea de servicii locativ-comunale, cultură, sport și tineret.

În perioada 31 mai-21 iunie, Primăria municipiului Chișinău a inițiat procesul de consultări publice a proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipiului Chișinău pe anul 2024”. În zilele de 12-21 iunie, au fost desfășurate pe marginea proiectului de decizie 13 consultări publice în format fizic şi online.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.