CEC a sesizat Ministerul Justiției privind limitarea activității Partidului Șansă

Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției ca să întreprindă acțiuni în condițiile prevederilor din Legea privind partidele politice care prevăd posibilitatea limitării activității Partidului „Șansă”, transmite IPN.

CEC a sesizat, de asemenea, Ministerul ca să oblige formațiunea să prezinte informațiile necesare pentru efectuarea controlului complex al finanțării campaniei electorale aferente alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, inițiat de către CEC pe 8 noiembrie 2023.

„Comisia reține că reprezentanții partidului nu au cooperat cu autoritatea electorală, nu au dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu au prezentat actele care le-au fost cerute. Din această cauză, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șansă”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

În conformitate cu prevederile Legii privind partidele politice, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală.

În aceste condiții, CEC a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Șansă aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată) și Ministerul Justiției să întreprindă acțiunile necesare în vederea obligării partidului politic să prezinte datele necesare și să se conformeze prevederilor legale relevante.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.