Ce scrie presa despre Evghenia Guțul la Istanbul…

Evghenia Guțul a făcut o călătorie la Istanbul în cadrul căreia și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a Găgăuziei la Ankara și a făcut și alte declarații care depășesc funcțiile șefului autonomiei găgăuze. Detalii despre această vizită oferă presa din Turcia și de la Comrat, iar autoritățile centrale încă nu s-au pronunțat, transmite IPN.

Deplasarea bașcanului Găgăuziei în Turcia s-a dovedit a fi o surpriză, inclusiv pentru publicul de la Comrat. Dintre sursele locale, doar una menționează evenimentul într-o trecere în revistă a celor întâmplate în weekend, fiind scoasă în evidență surprinderea.

„Nu am observat ca această vizită să fi fost anunțată din timp; în orice caz, nu am văzut astfel de declarații pe site-ul oficial al comitetului executiv nici astăzi, când șefa deja a revenit. La fel și despre „întâlnirile de lucru” din Turcia, am aflat nu de pe site-ul comitetului executiv, ci dintr-un mesaj pe pagina ei de pe rețelele de socializare”, scrie laf.md.

Cât privește conținutul deplasării, pe pagina mae-ului turc sunt date două fotografii de la întrevederea doamnei cu ministrul de externe Hakan Fidan. Nu există nicio referință la discuțiile purtate.

Și capacitățile televiziunii turce TRT nu reproduc discursul oficialului turc. În schimb, sunt reflectate mesajele oaspetei. Invocând, însă, zeci de întâlniri cu înalți demnitari, ea nu dă niciun nume și poziție ocupată de interlocutorii săi.

Potrivit TRT, Guțul ar fi menționat că după vizita lui Erdoğan în Moldova din 2018, „au început să fie implementate mai multe proiecte în regiune".

Subliniind faptul că în Turcia se află mulți originari găgăuzi, Guțul a spus că intenționează să deschidă o reprezentanță a Găgăuziei la Ankara.

Bașcanul regiunii autonome a menționat că Turcia a sprijinit poporul găgăuz în timpul pandemiei de COVID-19, relevând că „numărul persoanelor infectate nu a fost mare. Acest lucru s-a datorat ajutorului părții turcești".

Totodată, Guțul a subliniat că Republica Moldova ar trebui să fie neutră în condițiile războiul dintre Rusia și Ucraina, pledând „în favoarea modului în care acționează partea turcă. Turcia îi ajută pe toți cei care au nevoie”, a spus bașcana, citată de trt.net.tr.

Conform mediei locale, Evghenia Guțul a numit călătoria la Istanbul „vizită oficială”, deși nu există niciun indiciu că ea ar fi avut de la Chișinău vreun mesaj pentru Ankara. Ba dimpotrivă, liderei de la Comrat i se refuză fotoliul de membru al Guvernului, ea a fost exclusă din componența structurilor de securitate a statului și de integrare europeană. Anterior, ea și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a Unității Teritorial Administrative Găgăuzia în Federația Rusă, deși nici funcțiile ei și nici legislația națională nu îi rezervă vreun loc în gestionarea afacerilor externe ale Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.