Capacitatea de detenție este depășită în mai multe penitenciare din țară, Promo-LEX

Capacitatea de detenție este depășită în mai multe penitenciare din Republica Moldova. Ca și în anii precedenți, cel mai afectat de fenomenul supraaglomerării este penitenciarul nr.13 din Chișinău. Constatările aparțin experților de la asociația Promo-LEX, care fac trimitere la datele Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru anul 2022. Potrivit lor, fenomenul de supraaglomerare accentuează mai multe probleme grave din sistem, printre care și condițiile precare de detenție, transmite IPN.

Astfel, în șase penitenciare din 17, populația penitenciară depășește plafonul de detenție, iar rata de încarcerare în Republica Moldova este cu peste 25% mai mare decât media europeană.

În penitenciarul nr.13 din Chișinău, de exemplu, plafonul de detenție este de 570 de persoane. În realitate însă, sunt deținute 948 de persoane. Astfel, se înregistrează o suprapopulare de 378 de persoane.

Asociația Promo-LEX constată că, în pofida numeroaselor recomandări formulate de mai multe organizații internaționale, dar și a eforturilor de a îmbunătăți condițiile de detenție în penitenciarele din Republica Moldova, suprapopularea acestora rămâne a fi o problemă actuală, care necesită soluții imediate.

În opinia experților, măsurile pentru soluționarea problemei reducerii supraaglomerării și îmbunătățirii condițiilor de detenție urmează a fi centrate pe trei direcții. Potrivit lor, sunt necesare modificări legislative cu privire la reducerea populației penitenciare, trebuie îmbunătățite condițiile de detenție, precum și trebuie facilitată aplicarea sancțiunilor non-privative de liberate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.