Campania electorală a costat toți concurenții peste 43,3 mln lei

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a costat toți concurenții peste 43,3 milioane de lei, a anunțat Comisia Electorală Centrală într-un comunicat de presă, transmite IPN.

Potrivit legislației electorale, concurenții care au deschis cont cu mențiunea „Fond electoral” erau obligați să prezinte către CEC rapoarte săptămânale privind finanțarea campaniei.

Au fost deschise 18 astfel de conturi bancare. Totodată, 5 concurenți electorali au informat despre faptul că nu au deschis cont cu mențiunea „Fond electoral”, iar un concurent, Partidul Verde Ecologist, nu și-a deschis un astfel de cont, dar a primit donații sub altă formă.

În total, au fost înregistrați 3 484 de donatori, dintre care 3 019 persoane fizice de pe teritoriul Republicii Moldova, 409 persoane fizice din afara țării și 56 de persoane juridice.

Potrivit legislației, concurenții au dreptul la credite fără dobândă, dar în această campanie niciun concurent electoral nu a solicitat astfel de credite.

Pentru a verifica în ce măsură partidele respectă regulile de finanțare, dar și pentru a verifica donațiile, CEC a interpelat Agenția Achiziții Publice, Serviciul Fiscal de Stat și Casa Națională de Asigurări Sociale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.