Căile comerciale spre Europa trec prin Chișinău, presa din regiune

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei de UE au condus la ruperea legăturilor comerciale tradiționale, poziția strategică a Moldovei este de mare importanță în asigurarea transportului și a continuării fluxurilor comerciale din Ucraina către România, către Dunăre prin portul moldovenesc Giurgiulești și către alte țări din UE, scrie portalul profit.bg, citat de IPN.

Moldova își modernizează drumurile cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Instituția financiară acordă țării 100 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de drumuri spre Ucraina. Suma în cauză se va adăuga împrumutului existent de 150 de milioane de euro acordat în 2013 pentru modernizarea drumurilor.

Sursa citată precizează că Moldova este o importantă verigă de conexiune între UE, la vest, și Comunitatea Statelor Independente (CSI) în est. Coridorul IX paneuropean, care leagă Moscova, Kievul și Bucureștiul, trece prin capitala Chișinău și face legătura cu porturile sudice ale Mării Negre și Istanbul, care asigură accesul în est spre Caucaz și Asia Centrală.

Împrumutul de 100 de milioane EUR va sprijini eforturile autorităților de a se asigura că arterele rutiere-cheie sunt la un nivel care va contribui la creșterea economică, integrarea regională și comerțului. BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, banca a investit în țară peste 1,8 miliarde de euro în 158 de proiecte, cu 57% din portofoliu în infrastructură durabilă, notează IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.