BNRM organizează expoziția „Descoperă lumea prin intermediul limbilor”

În contextul Zilei Europene a Limbilor, publicul larg și, în special, cei interesați în studierea limbilor europene vor putea vizita la Biblioteca Națională expoziția tematică cu genericul: „Descoperă lumea prin intermediul limbilor”. Vizitatorii vor avea ocazia să ia cunoștință de politicile lingvistice europene și multilingvismul în Europa. De asemenea, să învețe limbile străine prin intermediul materialelor ce țin de metode, instrumente și manuale din colecțiile secțiilor BNRM.

Solicitată de IPN, directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a menționat că scopul expoziției este sensibilizarea publicului față de diversitatea lingvistică și culturală a Europei. Aceasta susține că expoziția va reflecta multiculturalismul și multilingvismul țărilor Europei și diversitatea limbilor vorbite în Europa ca patrimoniu cultural european.

Elena Pintilei a precizat că expoziția va conține cinci compartimente: abordarea europeană a politicilor lingvistice, diversitatea lingvistică a Europei, limba franceză, limba engleză și limba germană. În acest sens, sunt folosite publicații, albume, manuale, dicționare, CD-uri și informații factografice. Expoziția va cuprinde întreg spațiul disponibil din cele 10 vitrine expoziționale de la etajul 1 al Bibliotecii.

Totodată, în spațiul expozițional, între orele 14.00 și 17.00 vor fi amenajate patru info-point-uri pentru a consulta și orienta persoanele interesate cu privire la oportunitățile de studiere a limbilor: engleză, germană, franceză și ungară.

Etajul 3 al BNRM va deveni pentru o zi „Spațiul multilingv pentru învățarea limbilor”, unde vor avea loc o serie de lecții demo simultane de limbi străine pentru dezvoltarea competențelor lingvistice. Lecțiile vor fi susținute de specialiști în predare ai organizațiilor partenere, promotori ai învățării limbilor străine în Republica Moldova (META, Alianța Franceză și Centrul Cultural German AKZENTE). Lecțiile demo se vor desfășura între orele 16.30-17.30.

Toate aceste activități vor avea loc vineri, 25 septembrie, în blocul central al Bibliotecii, cu respectarea măsurilor și normelor de protecție contra COVID-19.

Expoziția este dedicată Zilei Europene a Limbilor, care se sărbătorește anual la 26 septembrie în fiecare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, începând cu anul 2001. Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 septembrie - 5 octombrie 2020, în spațiul expozițional al Bibliotecii, etajul 1.

Diverse informații și acțiuni ale evenimentului, inclusiv mesaje de felicitare video ale ambasadorilor europeni în Republica Moldova vor fi regăsite pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova împreună cu META( Moldovian English Teachers Association), în parteneriat cu Centrul Cultural German AKZENTE/Centrul German Goethe, Alianța Franceză/Centrul Autorizat Cambridge, Ambasada Republicii Franceze în Moldova, Ambasada Germaniei în Moldova și Ambasada Republicii Ungare în Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.