BNM va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu UE

În procesul de aderare, Banca Națională a Moldovei va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu Uniunea Europeană. O spune guvernatoarea BNM, Anca Dragu. Potrivit ei, atât băncile, cât și companiile din Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru a accesa fondurile de preaderare disponibile pentru sectorul real, transmite IPN.

„Importanța momentului m-a determinat să preiau această funcție de mare responsabilitate. Și când spun importanța momentului, mă gândesc la etapa pe care a început-o Republica Moldova de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ar trebui să fim foarte clari. Uniunea Europeană este proiectul care aduce pace și prosperitate în statele membre. Moldova trebuie să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova aparține Europei, a declarat Anca Dragu în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Guvernatoarea BNM a precizat că instituția are un rol foarte important în capitolele de negociere. Și BNM este pionul principal în trei dintre cele 35 de capitole, dar în total este implicată în zece din ele. „Cele trei capitole în care noi, BNM, suntem vioara întâi sunt: libera circulație a capitalului, de exemplu, este cel mai important, apoi este sectorul financiar și politica monetară și economică. Acolo, desigur, un rol foarte important îl are și Guvernul”, a precizat Anca Dragu.

Referindu-se la libera circulație a capitalului, a menționat că într-o uniune economică, în Uniunea Europeană, sunt câteva principii elementare. Și anume: libera circulație a capitalului, libera circulație a bunurilor și serviciilor și a persoanelor. „Ca atare, Banca Națională are un rol în a conduce și încheia negocierile într-un domeniu care reprezintă domeniul-cheie al unei uniuni economice. Ca atare, da, noi suntem foarte importanți și ne organizăm. Trebuie să ne asigurăm că avem resursele umane, că suntem într-o relație continuă cu Bruxellesul și că suntem prezenți și activi. Asta e foarte important”, notează guvernatoarea Băncii Naționale.

„Faptul că eu am lucrat pentru instituții europene și pentru că știu cum s-a întâmplat procesul de preaderare și aderare al altor state acum membre UE, cred că este un mare atu. Înțeleg care este mecanismul de negociere, înțeleg care sunt instituțiile importante din Uniunea Europeană. Așa că, pe scurt, contribuția mea nu poate să fie decât una foarte bună”, a mai spus Anca Dragu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.