Atmosfera tensionată din stânga Nistrului, în vizorul OSCE

Actualmente în zona transnistreană se atestă „o situație complexă care ne impune să fim vigilenți”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu în contextul întâlnirii cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană și ambasadorul Artur Dmochowski, trimisul special al președinției poloneze OSCE în exercițiu.

În cadrul întrevederii, Nicu Popescu a punctat că partea moldovenească înțelege importanța evitării acțiunilor care ar putea să ducă la destabilizarea situației în regiune și la declanșarea unor scenarii negative. Oficialul moldovean s-a pronunțat pentru menținerea stabilității și păcii pe ambele maluri ale Nistrului, precum și a afirmat că autoritățile de la Chișinău mizează pe sprijinul practic al Președinției poloneze în exercițiu al OSCE și al celorlalți parteneri externi.

La rândul său, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE Thomas Mayr-Harting a subliniat că OSCE urmărește evoluțiile și sprijină identificarea soluțiilor pe calea dialogului în formatele consacrate.

În contextul întâlnirii, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, care exercită președinția rotativă a OSCE, printr-un mesaj în Twitter a cerut reținere în legătură cu tensiunea din raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova. "OSCE sprijină oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care lucrează pentru pacea și stabilitatea în Republica Moldova. Îndemn pe toți să se abțină de la orice acțiune sau declarație care ar putea crește și mai mult tensiunea și ar agrava situația din regiune. Susțin cu fermitate continuarea unui dialog orientat către rezultate între cele două părți”, a notat Zbigniew Rau.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.