Articol de presă al Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone Zbigniew Rau cu ocazia Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Convingere

Din 24 februarie 2022, când Federația Rusă a început o agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, în fața ochilor noștri zilnic se desfășoară scene tragice de violență, durere și suferință pentru sute de mii de ucraineni. Drama refugiului a milioane de civili, în principal femei și copii, și enormitatea pierderilor și devastărilor cauzate de război ne amintesc de cele mai întunecate momente în istoria recentă a Europei și a lumii.

Agresiunea rusă aduce cu sine distrugeri inconmensurabile. Operațiunile militare sunt desfășurate cu deplină premeditare împotriva țintelor non-militare, inclusiv a obiectelor din moștenirea culturală a Ucrainei și a lăcașurilor de cult religios. Unul dintre simbolurile acestor acte barbare sunt clădirile în flăcări ale Lavrei Sveatogorsk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Acest loc fiind extrem de important pentru ortodoxie. Primele relatări ale existenței Lavrei datează din secolul al XVII-lea. După începerea invaziei rusești, Lavra a devenit un loc de refugiu pentru civili - inclusiv pelerini și clerici, bătrâni, persoane cu dizabilități și copii. Acest lucru nu a împiedicat trupele ruse să tragă cu brutalitate asupra complexului monastic. În urma atacului, o serie de clădiri ale mănăstirii au fost distruse. Schitul de lemn cu hramul  Tuturor Sfinților - cea mai mare biserică de lemn din Ucraina de la începutul secolului al XX-lea - a fost ars în totalitate.

Lavra Sveatogorsk reprezintă una dintre numeroasele ilustrații emoționante ale eforturilor Rusiei de a distruge siturile religioase ale Ucrainei. Ținta atacurilor au fost de asemenea și bisericile ortodoxe din Mariupol, din vecinătatea Kievului, precum și centrul culturii islamice din Severodonețk. O soartă similară au avut și cimitirele și memorialele, inclusiv din cel de-al doilea război mondial, care sunt devastate și profanate. Distrugerea brutală a locurilor legate de identitate, inclusiv a celor religioase, îi vizează pe ucraineni, indiferent de religia și originea lor.

Trebuie să fim conștienți de faptul că represiunea rusă asupra reprezentanților minorităților religioase din Ucraina a început cu mult înainte de actuala invazie. După anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă în 2014, discriminarea religioasă a fost resimțită în mod deosebit de puternic de către tătarii indigeni de acolo. Drepturile și libertățile lor au fost încălcate sistematic de autoritățile ruse de ocupație. Au loc rețineri,  privări de dreptul la un proces echitabil sau detenții din motive politice sau ca urmare a acuzațiilor de un presupus extremism sau terorism din cauza apartenenței la grupul etnic și religios tătar. Organizațiile tătare, cum ar fi guvernul local Mejlis, au fost interzise, iar membrii lor au fost reprimați. Persecuția și hărțuirea îi afectează și pe reprezentanții altor minorități religioase din Crimeea ocupată, inclusiv Martorii lui Iehova și adepții bisericilor protestante.

Persecuția religioasă este prezentă constant în diferite regiuni ale lumii, unde conflictele sunt alimentate de fundamentalismul religios și de ura etnică. Adesea, există acte de violență totală – ca, de exemplu, acel din timpul atacului sângeros asupra Bisericii Catolice Sf. Francis Xavier din Owo, în sud-vestul Nigeriei, unde pe 5 iunie anul curent, în Duminica Rusaliilor au murit aproximativ 40 de persoane. În alte cazuri, există problema persecuției sistemice a unor grupuri religioase întregi – cum ar fi cazul Afganistanului condus de talibani sau cazul  comunității Yazidi care se confruntă cu violențe în Irak din partea teroriștilor islamiști.

Libertatea religioasă sau de credință este un drept fundamental al omului. Esența sa constă în libertatea de a profesa o religie la alegerea personală, de a schimba religia sau de a nu fi adeptul nici unei religii, precum și dreptul de a manifesta opiniile religioase. Este un drept universal inerent fiecărei persoane și inalienabil - nimeni nu poate fi obligat să accepte sau să abandoneze o anumită convingere religioasă. Nimeni nu ar trebui să fie discriminat pe baza convingerilor sale.

Promovarea libertății religioase sau de credință este unul dintre obiectivele importante ale politicii externe poloneze în domeniul drepturilor omului. La inițiativa Poloniei, Adunarea Generală a ONU a instituit în 2019 Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Convingere, sărbătorită anual pe 22 august.

Partenerii Poloniei în implementarea acestei inițiative sunt țări pentru care susținerea libertății religioase este o prioritate. Regatul Unit este una dintre țările cu care cooperăm cel mai strâns în acest domeniu. Țările noastre, împreună cu Statele Unite ale Americii, au găzduit conferințele internaționale anuale pentru libertatea religioasă sau de credință inițiate în 2019 - întâlniri globale ale reprezentanților guvernelor, societății civile și lideri ai diferitelor credințe.

Noi - Polonezii, suntem deosebit de sensibili la aceste chestiuni. Ne amintim de cel de-al Doilea Război Mondial și de ceea ce s-a întâmplat pe meleagurile noastre. Vrem ca lumea să învețe din greșelile sale și ca astfel de tragedii să nu se repete. Cred că datorită eforturilor comune - atât locale, cât și internaționale - ne vom atinge scopul și nu vom vedea niciodată așa imagini precum Lavra Sveatogorsk în flăcări.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.