Armata Moldovei și cea a României vor putea participa în misiuni comune multinaționale

Armata Republicii Moldova și cea a României se vor putea pregăti și participa în comun la misiuni și operații sub egida organizațiilor internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană. La București astăzi a fost semnat al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, încheiat pe 20 aprilie 2012, la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a efectuat o vizită oficială la București, la invitația omologului său român Angel Tîlvăr. Cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală, în cadrul căreia au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și modalitățile prin care România ar putea să sprijine Republica Moldova în contextul creșterii rezilienței la provocările actuale.

În marja dialogului oficial, miniștrii Anatolie Nosatîi și Angel Tîlvăr au semnat, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.

Potrivit Ministerului Apărării, documentul actualizat prevede susținerea reciprocă în domeniul pregătirii și participării în comun la misiuni și operații sub egida organizațiilor internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană.

Totodată, dialogul dintre cei doi miniștri a vizat cooperarea bilaterală în domeniul apărării și perspectivele de consolidare a parteneriatului. Astfel, au fost evidențiate progresele înregistrate în ultimii ani în relațiile de colaborare dintre cele două armate și numărul sporit de activități și proiecte comune, direcționate spre realizarea obiectivelor de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova și sporire a rezilienței la amenințările hibride.

Oficialul a evidențiat și sprijinul, în cadrul organizațiilor și evenimentelor internaționale, a eforturilor de consolidare a capacităților de apărare ale țării noastre prin intermediul Instrumentului European pentru Pace al Uniunii Europene și pachetului sporit de asistență în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (Tailored Support Package — Enhanced DCBI).

Tot astăzi, la București, ministrul Nosatîi a participat la ediția a 8-a a Forumului de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanilor (Black Sea and Balkans Security Forum), unde a vorbit despre amenințările hibride cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului Federației Ruse în Ucraina și eforturile de fortificare a capacităților de apărare și sporire a rezilienței naționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.