ANRE explică de ce prețurile la produsele petroliere au crescut la începutul anului

Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa pe 4 ianuarie 21,30 lei/litru, cu 54 de bani/litru mai mult, iar un litru de motorină – 17,73 lei/litru, cu 25 de bani/litru mai mult. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul se explică în mare parte prin faptul că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova, transmite IPN.

În decembrie 2020 s-a decis majorarea graduală a cotelor accizelor pentru o perioadă de trei ani, 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. Din 1 ianuarie 2022, accizul pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei, iar pentru o tonă de motorină – cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă.

Acest fapt, cumulat cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale, a generat creșterea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

ANRE subliniază, că majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.