Andrei Spînu: Moldovagaz va împrumuta de la Energocom peste un miliard de lei

Compania de stat Energocom va acorda Moldovagaz un împrumut în valoare de peste un miliard de lei pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale în Moldova. Suma va fi debursată pe 20 octombrie, după semnarea contractelor. Decizia în acest sens a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale, a menționat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, citat de IPN.

Potrivit
ministrului, această măsură va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. Suma acordată este 1 050 milioane de lei cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual). Împrumutul trebuie să fie achitat până pe 1 mai 2023.

„Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea integrală, în favoarea Energocom, a cotei de 100% a Moldovagaz în capitalul social al Moldovatransgaz împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către Moldovagaz, conform contractului de gaj cu formulă executorie”, a scris vicepremierul.

Contractul de împrumut va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora. „Noi am acționat prin Comisia Situații Excepționale cu derogare de la prevederile legii care ar necesita decizia Consiliului de Administrație pentru a aproba acest gaj”, a spus ieri premierul Natalia Gavrilița. Ea a mai spus că „dacă împrumutul de un miliard cincizeci de milioane de lei pe care Energocom îl oferă Moldovagaz nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport a gazelor naturale”. Actualmente, rețelele de transport a gazului din Republica Moldova aparțin concernului rus Gaprom, fiind cedate de guvernările moldovenești mai mult timp în urmă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.