Andrei Curăraru: Republica Moldova trebuie să-și dezvolte structura de apărare

Republica Moldova trebuie să revină la ideea finanțării și modernizării Armatei Naționale, întrucât trebuie să-și dezvolte structura de apărare. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, după ce în apropierea localității Etulia din sudul Republicii Moldova au fost găsite bucăți dintr-o dronă de tip Shahed, care conțineau 50 de kilograme de substanță explozivă. Andrei Curăraru spune că în preajma alegerilor prezidențiale din Rusia, astfel de cazuri s-ar putea înteți, întrucât Moscova vrea să-și demonstreze forța militară, notează IPN.

Expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, spune că radarul achiziționat recent de autoritățile Republicii Moldova poate depista dronele care survolează spațiul aerian național, însă nu le poate distruge în timp util.

„Radarul Ground Master 200 care a fost achiziționat, are capacitatea de depistare a dronelor. Dar trebuie să fie mai multe și să acopere tot teritoriul Republicii Moldova. La moment, ceea ce putem noi face este să le identificăm și să trimitem echipajele speciale pentru ca să nu dea peste aceste rămășițe copii sau civili care nu știu cum să acționeze în astfel de cazuri și să producă o detonare nefericită. Trebuie să revenim la ideea finanțării armatei și modernizării acesteia. Ea trebuie să fie legată de noile realități. Ucraina produce 63 de tipuri de drone pentru diferite obiective. Este indicat și pentru Republica Moldova să se gândească cum își dezvoltă structura de apărare”, a spus expertul Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău.

Potrivit expertului, riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova ar putea să crească în perioada următoare, în contextul scrutinului prezidențial din Rusia și a tergiversării livrării către Ucraina a armamentului promis de partenerii din Vest.

„Este clar că înainte de alegerile din Rusia se vor dori niște câștiguri, cel puțin simbolice, se va dori o imagine în care Rusia proiectează forță. În același timp, noi asistăm la acea foame de proiectile pe care o are Ucraina, în legătură cu limitarea ajutorului din Vest, în special din partea SUA. Adică capacitatea de doborâre a dronelor scade și ucrainenii economisesc aceste mijloace speciale. Putem să anticipăm mai multe cazuri în care pot ajunge astfel de rămășițe sau chiar drone intacte pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat Andrei Curăraru.

Dronă de tip Shahed, depistată în apropierea localității Etulia, a fost detonată de oamenii legii în condiții de maximă siguranță. Potrivit experților în domeniul militar, cele 50 de kilograme de explozibil ar fi provocat distrugerea unei case, dacă drona ar fi căzut într-o zonă rezidențială.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.