Alegeri în circumscripția nr. 38 Hâncești: profilul candidatului Dorin Chirtoacă

Materialul face parte dintr-un ciclu care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul Blocului Electoral UNIREA la funcția de deputat și va fi sub numărul cinci în buletinul de vot. De profesie este jurist, licențiat în drept.

Dorin Chirtoacă a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Panthéon – Sorbonne.

Între 2000–2003, a activat în calitate de redactor, apoi redactor-șef al emisiunii „Surprize, surprize” de la TVR 1, București. Între 2003–2005, a fost coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

În urma alegerilor locale din iunie 2007, Dorin Chirtoacă a devenit primar general al municipiului Chișinău, iar în 2011 a fost reales în această funcție. La alegerile locale din 14 iunie 2015, a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Chișinău. La 28 iulie 2017, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar, în baza unei decizii judecătorești în dosarul parcărilor cu plată.

În urma alegerilor locale general din 20 octombrie 2019, a devenit consilier municipal al fracțiunii PL.

Dorin Chirtoacă este decorat, de către Casa Regală a României, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler (2013). Și are și Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Ofițer (2014).

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2019, Dorin Chirtoacă a avut venituri de la Primăria municipiului Chișinău de peste 236 de mii de lei, iar de la partid – peste 215 mii de lei. Candidatul are în proprietate, din 2014, o cotă de 0,6% dintr-un teren aflat în intravilan de 0,30 ha, estimat la peste 525 de mii de lei.

Candidatul declară că, în 2014, a intrat în posesia mai multor moșteniri. Este vorba de o casă de locuit care valorează peste 778 de mii de lei, trei garaje estimate la aproape 110 mii de lei. Dorin Chirtoacă declară că și-a cumpărat în 2015 un apartament, de peste 70 de metri pătrați. Mai are în proprietate un autoturism Opel, fabricat în 1993, cu valoarea declarată de 28 de mii de lei. La fel, are în folosință un BMW, fabricat în 1997, cu valoarea declarată de 96 de mii lei. Dorin Chirtoacă declară că are două conturi bancare, pe care are peste 300 de mii de lei.

Dorin Chirtoacă are 41 de ani, este divorțat.

---
Notă:

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești, obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.