Alegeri în circumscripția Hâncești: profilul candidatului Olesea Stamate

Materialul face parte dintr-un ciclu care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, este pe poziția a treia în buletinul de vot. Este juristă de meserie. În iunie-noiembrie 2019, a fost ministră a justiției
în Guvernul Sandu.

Între anii 2012-2019, a fost președintă și director de proiect în cadrul Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. În 2011-2017, a fost expert în diverse proiecte susținute de UE, UNDP, UNWOMEN, oferind consultanță în reforma instituțiilor administrației publice centrale. A participat la evaluarea independentă externă a mai multor programe și proiecte implementate de partenerii de dezvoltare.

În 2006, timp de un an, a fost coordonator de proiect la Fundația Soros Moldova, iar din 2007, timp de trei ani, a ocupat funcția de director de program la aceeași fundație, pe filiera Buna Guvernare, Administrația Publică și Programul de Inițiative Europene. În perioada 2002-2006, a fost co-fondator și președinte la ONG-ul Tinerii Europeni Federaliști, iar mai devreme a ocupat funcția de manager la ziarul municipal „Capitala”.

Olesea Stamate a studiat Dreptul la Universitatea de Stat din Moldova (1999-2004). În 2004 a obținut diplomă în Științe Politice la Colegiul Invizibil din Moldova. Un an mai târziu a obținut titlul de master în Studii Europene Interdisciplinare la Colegiul Europei (Natolin) din Varșovia, Polonia.

Potrivit declarației de avere și interese, prezentate Consiliului Electoral al Circumscripție Electorale Hâncești, Olesea Stamate, împreună cu soțul, declară în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2019 venituri de la locul de muncă de bază de peste 3,2 milioane de lei. Candidata mai declară și peste șase mii de lei din activități didactice, științifice și de creație. De asemenea, împreună cu soțul, a câștigat 20 de mii de lei din înstrăinarea proprietăților, iar  21,7 mii de lei i-a obținut din îndemnizațiile pentru copil.

Candidata are în proprietate o cotă parte dintr-un apartament cu valoarea de peste 437 de mii de lei și în folosință o cotă parte dintr-o casă care valorează peste 1,795 milioane de lei. Deține un automobil de model Porsche, dobândit în 2019, care costă peste un milion de lei. Candidata menționează în declarația sa de venit că are 70 de mii de euro pe un cont de depozit și peste 35 de mii de euro pe un cont curent.

Olesea Stamate s-a născut pe 20 decembrie 1983 în Chișinău. Este căsătorită și are trei copii.
---

Notă:

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești, obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.