Ala Nemerenco: Ministerul sănătății nu este pregătit pentru venirea vaccinului anti-COVID-19

Consilierul prezidențial, Ala Nemerenco, anunță că ministerul Sănătății nu este pregătit pentru venirea vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău nu ar fi pregătite nici din punct de vedere logistic și nici din punctul de vedere al aspectelor birocratice pentru demararea procesului de imunizare, informează IPN.

“Nu este vorba doar despre logistică, este vorba de un pachet de documente. Un set de scrisori confirmative referitoare la intrarea vaccinului în țară, certificarea lui la nivelul Republicii Moldova. Companiile producătoare de vaccin au standarde și reguli pentru exportul vaccinului și pentru punerea lui în utilizare, în diferite spații” a declarat Ala Nemerenco în timpul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Consilierul prezidențial mai spune că venirea în Republica Moldova a vaccinului anti-COVID-19 a fost întârziată și de lipsa unui plan național de imunizare, document care a fost aprobat abia acum o săptămână.

„Am fost nevoiți să așteptăm ca Ministerul să elaboreze acest plan național de imunizare, apoi el să fie tradus în engleză”, a spus Nemerenco.

Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a mai spus că, în condițiile Republicii Moldova, cel mai potrivit este vaccinul elaborat de Moderna care poate fi transportat la o temperatură de -20 de grade Celsius și poate fi stocat în frigidere cu o temperatura de până la 8 grade Celsius.

Potrivit planului național de imunizare în Republica Moldova, vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Pe lângă obținerea vaccinului din donații, Republica Moldova intenționează să procure adițional doze necesare pentru vaccinarea populației din sursele disponibile ale bugetului de stat, din fondurile de urgență ale Guvernului și din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.