Furnizorul de apă monitorizează acustic rețelele și localizează scurgerile de apă ascunse
Print Send by email
16:54, 13 Mar 2018

Societatea „Apă-Canal Chișinău” își declară ca prioritate pentru anul 2018 micșorarea numărului scurgerilor de apă, inclusiv ascunse, și, ca rezultat, micșorarea pierderilor înregistrate. Întreprinderea a procurat în acest sens 30 de loggeri de zgomot și de frecvență pentru localizarea pierderilor de apă. Investiția se ridică la circa 500 de mii lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, dispozitivele își demonstrează eficiența.  Doar pe parcursul lunii trecute au fost depistate 11 scurgeri ascunse și 30 de avarii vizibile.  

Dispozitivele se instalează în căminele rețelelor de apă și, prin înregistrarea zgomotului și frecvențelor pe timp de noapte, este posibilă detectarea fisurilor din rețelele de apă. Datele pot fi interpretate în teren, fără a fi necesară procesarea pe un calculator. Astfel localizarea și confirmarea pierderilor are loc imediat, iar specialiștii întreprinderii pot interveni în timp util pentru lichidarea avariilor.

Folosirea loggerilor de zgomot reduce nu doar pierderile de apă, dar și timpul de intervenție la avarii. Potrivit datelor oferite de furnizorul de apă, de la începutul anului se atestă o scădere a numărului de avarii. Astfel, la rețelele de apeduct s-au înregistrat 3300 de situații de avarii.  Majoritatea intervențiilor se produc la rețelele cu diametre mici, cuprinse între 0-200 mm.

De asemenea, a scăzut timpul de remediere a avariilor, cu aproape 4 ore, comparativ cu 2017, și constituie  19,6 ore. Ca rezultat, s-au micșorat și pierderile, fapt reflectat și în rapoartele prezentate la ANRE, menționează furnizorul de apă.  

 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS