Arhitecții și designerii sunt chemați să transforme Chișinăul într-un oraș al luminilor
Print Send by email
13:12, 29 Noi 2017

Arhitecți și designeri sunt chemați să transforme Chișinăul de seară într-un oraș al luminilor. Până pe 8 decembrie, doritorii se pot înscrie la un concurs anunțat pe site-ul designcafeclub.md, unde trebuie să completeze un formular de participare. Ulterior, până pe 15 februarie, trebuie să prezinte proiectul de iluminare a unui edificiu din capitală. Competiția este desfășurată de către Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor.

Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției, a spus miercuri, 29 noiembrie, la o conferință de presă la IPN, că vor fi selectate trei cele mai bune proiecte. Bugetul nu trebuie să depășească 400 de mii de euro pentru un proiect. „Până a fi iluminate, fațadele clădirilor selectate vor fi restaurate. Încercăm să dezvoltăm turismul nocturn, zonele turistice și centrul istoric al orașului Chișinău”, a declarat Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a amintit că, la începutul lunii noiembrie, la Chișinău s-a aflat arhitectul francez Alain Guilhot, care a pus în lumină turnul Eiffel și alte peste 300 de clădiri la nivel internațional. Acesta a acceptat colaborarea cu Republica Moldova, să ajute la transformarea Chișinăului de seară într-un oraș al luminilor. „Patrimoniul nostru și monumentele de istorie au nevoie nu doar de investiții pe interior, dar și pe exterior. Avem arhitecturi și fațade frumoase, care trebuie valorificate și puse în valoare”, a spus Ion Ștefăniță.

Alexandrin Buraga, fondatorul platformei „Design Cafe & Club”, specializată în dezvoltarea și promovarea educației de design și arhitectură, a spus că obiectivul urmărit prin desfășurarea concursului este de a îmbunătăți imaginea orașului Chișinău și de a valorifica spațiul urban. „Vrem să încadrăm orașul în trenduri internaționale de intervenție în arhitectură și design, să-l aduce la un nivel internațional”, a spus Alexandrin Buraga.

Daniela Neagu, PR managerul concursului a spus că acțiunea vine să promoveze ideile specialiștilor din domeniu și să dea o nouă viață Chișinăului nocturn.

Proiectele câștigătoare vor fi și premiate. Premiul mare – 2500 de euro, premiul II – 1500 de euro, iar premiul III – 1000 de euro. Câștigătorii vor fi selectați de către un juriu moldo-francez, condus de către Alain Guilhot. Premierea va avea loc la începutul lunii martie, anul viitor.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar generalConferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuă
Conferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru EducațieConferințe IPN [HD] | Candidatul unic, program comun pentru Chișinău - Unirea Forțelor de Dreapta
Vezi toate
banner ceu
banner creditex