În două luni și jumătate va fi evaluată situația a 12 mii de gospodării
Print Send by email
16:41, 19 Apr 2012
Centrul Național de Sănătate Publică realizează în perioada 17 aprilie-30 iunie un studiu pentru evaluarea situației femeilor, bărbaților și copiilor din 12 mii de gospodării. Subiecții evaluării sunt împărțiți în 400 de cuiburi, de la nordul, sudul și centrul țării. Acest studiu va fi al patrulea de acest gen în Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Studiul este realizat cu sprijinul tehnic și financiar al UNICEF și contribuția Organizației Mondiale a Sănătății și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Acesta va costa 6 mln lei, toți banii fiind oferiți de partenerii internaționali.

Alexandra Yuster, reprezentantul UNICEF în Moldova, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în Moldova s-au realizat multe lucruri deja pentru crearea unei vieți normale cetățenilor și că multe realizări sunt încă planificate. „Am fost impresionată și de faptul cât de bine este pregătită echipa care va realiza acest studiu. Odată realizat, acest studiu va facilita munca mai multor ministere, nu doar al celui în domeniul sănătății”, a subliniat reprezentantul UNICEF.

Alexandra Yuster a mai spus că este foarte importantă calitatea informației obținute, astfel realizatorii studiului trebuie să fie foarte atenți la colectarea datelor și înregistrarea lor ulterioară. „Cunosc state unde a fost realizat acest studiu, dar informația a fost compromisă. De asemenea este foarte importantă colaborarea cu populația pentru ca aceasta să răspundă fără reticențe la întrebările operatorilor”, a spus oficialul.

Valeriu Pantea, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, a comunicat că eșantionul este constituit din 9370 de femei și 3100 de bărbați între 15 și 49 ani, precum și 2060 de copii în vârstă mai mică de 15 ani.

Structura chestionarului va conține informații despre starea gospodăriei, despre educație, igienă, accesul la serviciile de sănătate. Chestionarul individual al femeii cuprinde o serie de întrebări precum accesul la mijloacele de informare, mortalitatea copiilor, istoria nașterilor, violența în familie, aptitudinile de educație a copiilor. Chestionarele bărbaților vor prezenta profilul acestora, consumul de tutun și alcool, comportamentul sexual, atitudinea față de violența în familie etc. Tuturor persoanelor chestionate le va fi evaluată starea sănătății, le va fi măsurat nivelul hemoglobinei în sânge. Copii vor fi măsurați după o multitudine de parametri pentru a identifica nivelul de nutriție.

Mihai Magdei, viceministrul sănătății și președintele Comitetului de supraveghere a desfășurării studiului, a comunicat că rezultatele vor oferi date comparabile cu situația din ultimii 10 ani, ajutând Guvernul să elaboreze politici și strategii bazate pe dovezi în domeniul sănătății, educației și bunăstării familiilor și copiilor din Moldova. „Primele trei studii de acest gen ne-au ajutat să pregătim un plan concret de asigurare cu apă potabilă a întregii populații, tot datorită studiilor anterioare am observat că sistemul de medicină primar avea nevoie de reformare”, a spus viceministrul.

Oficialul a dat garanții că informațiile din chestionar sunt absolut confidențiale și nu se admite ca acestea să fie aflate de alți membri ai localității. Persoanelor chestionate nu le va fi înregistrat numele de familie și adresa, iar datele vor fi codate până la procesare. Mihai Magdei a făcut apel către populație să fie receptivă și să răspundă la întrebările operatorilor. Operatorii vor purta o vestă cu semnele care indică cine sunt și o legitimație cu datele lor.

Studiul de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) este o inițiativă globală a UNICEF, care se desfășoară o dată la 3-5 ani. Pe parcursul ultimilor ani studiul a fost realizat în circa 100 țări ale lumii. Moldova participă în runda curentă a Studiului MICS de rând cu alte țări din regiune, printre care Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kazahstan și Muntenegru.

Timp de două zile de când a fost lansat studiul au fost evaluate circa 900 gospodării. Datele finale vor fi diseminate publicului larg la începutul anului viitor.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex