Mișcările care au loc în Găgăuzia au drept scop să nu o admită pe Irina Vlah la următoarele alegeri, opinii

Print Send by email
06:19, 25 Apr 2019

Mișcările care au loc în Găgăuzia au drept scop să nu o admită pe Irina Vlah la următoarele alegeri, opinii

Mișcările care au loc în ultima perioadă în UTA Găgăuzia ce țin de transferarea datei alegerilor bașcanului în regiune și tentativele de a modifica legislația electorală au drept scop să nu o admită pe actualul conducătoare a regiunii Irina Vlah la următorul scrutin. Un pas spre acest atingerea acestui scop ar putea fi declararea Comisiei Electorale din Găgăuzia nefuncțională. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Publicistul Veaceslav Craciun consideră că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei care au inițiat discuțiile privind majorarea pragului de prezență la vot, dar și privind modificările privind Comisia Electorală din regiune nu au o viziune bine pusă la punct ce s-ar putea întâmpla, dacă alegerile bașcanului nu vor fi valide din cauza numărului mic de votanți la urne. „Ei nu calculează un pas-doi înainte la ce consecințe poate duce acest lucru. Urmările nu vor fi foarte bune”, spune Veaceslav Craciun.

Și comentatorul politic Serghei Monastarlî consideră că mișcările care se fac au drept scop înlăturarea Irinei Vlah din campania electorală. În opinia lui, va exista o confruntare serioasă în ceea ce privește inițiativa de a dizolva Comisia Electorală din regiune în condițiile când „controlul asupra Comisiei înseamnă controlul asupra rezultatelor numărării voturilor la alegeri”. Comentatorul politic consideră că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei intenționat trag de timp în ceea ce privește alegerile bașcanului din mai multe motive: zădărnicirea procesului electoral din cauza prezenței scăzute la urne, „lovirea” în Irina Vlah prin faptul că PSRM și PDM ar fi putut forma o coaliție de guvernare, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism al Găgăuziei, Stepan Piron, susține că neclaritatea din UTA Găgăuzia este legată de faptul că în întreaga țară există incertitudine. Potrivit lui, actualmente are loc un joc care nu va duce la nimic bun. „Candidații care încearcă să-și acumuleze electorat în această perioadă scurtă, nu vor obține un scor serios. Pur și simplu, noi vom părea neserioși la nivel de republică”, spune Stepan Piron.

Unii membri ai Adunării Populare a Găgăuziei au propus modificarea legislației electorale. Dacă modificările vor fi adoptate, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Acum, prezența obligatorie este cel puțin 33% din alegători. Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului național al alegătorilor. Aceste propuneri vor fi discutate joi, 25 aprilie, în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În ședința Adunării Populare din 18 martie, alegerile bașcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie.

06:19, 25 Apr 2019

Alte știri

27 Martie 2018
RSS
De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
free
07 Februarie 2019
În ultimii ani, Republica Moldova a fost într-un regres continuu la toate capitolele, opinie Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 8: Florești
free
09 Ianuarie 2017
Misiune dificilă: aprofundarea europenizării și restabilirea relațiilor cu Rusia
free
07 Februarie 2019
Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 7: Soroca
free
06 Ianuarie 2017
Crăciunul sărbătorit de două ori dezbină poporul, preoți
free
07 Februarie 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: publicitatea electorală
free
19 Aprilie 2016
Igor Boțan despre partidele noi apărute
free
Experți despre Vlad Filat, Ilan Șor și imunitatea parlamentară
free
Fraudarea alegerilor prezidențiale a început, opinii
free
07 Februarie 2019
Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 6 februarie 2019
free
26 Martie 2018
Constrângerile financiare ale UE după Brexit pot afecta perspectiva europeană a Moldovei, opinie
free
Aspirațiile europene ale Georgiei și lecțiile de învățat pentru Moldova, OP-ED
free
23 Martie 2018
PAS și PPDA sunt obligate să înainteze un singur candidat pentru că separat vor fi „devorate”, opinie
free
06 Februarie 2019
Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 6: Drochia, Dondușeni, Soroca
free
Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 5: Glodeni, Râșcani
free
05 Februarie 2019
PVE și PL, despre miza alegerilor parlamentare. Dezbateri IPN
free
18 Aprilie 2016
De ce șeful Delegației UE a devenit ținta criticilor în Moldova?
free
Pavel Filip și panoul miliardului furat, SIC.MD
free
06 Februarie 2019
Alegeri pe înțelesul tuturor: întâlnirile cu alegătorii
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex