ONG-urile de media condamnă amenințările lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor
Print Send by email
17:27, 20 Iul 2018

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător făcute în adresa jurnaliștilor de către Ilan Șor, primar al orașului Orhei și președintele al Partidului Politic Partidul Șor, publicate pe o rețea de socializare.

Organizațiile au emis o declarație în care fac trimitere la o secvență video, unde politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. Potrivit ONG-urilor, Ilan Șor a făcut declarațiile vineri, 20 iulie, în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

Organizațiile de media regretă tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanții instituțiilor mass-media. Acestea îndeamnă persoanele cu funcții politice să dea dovadă de calm, bun-simț și să nu recurgă la amenințări. „Reamintim persoanelor nemulțumite de activitatea unui jurnalist sau a unei redacții că se pot adresa cu plângeri la Consiliul de Presă. La fel, pot fi folosite pârghiile legale, cum ar fi expedierea unei cereri prealabile și intentarea unei acțiuni în instanța de judecată. Amenințările și tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală”, se spune în declarație.

Organizațiile semnatare sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” și Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex