Decizia CC privind independența judecătorilor este una istorică, opinie
Print Send by email
05:44, 06 Dec 2017

Decizia Curții Constituționale prin care a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea de către Serviciul de Informații și Securitate a titularilor și candidaților la funcțiile publice, și anume prevederile ce se referă la judecători, este una istorică. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Judecătoarea Domnica Manole consideră că legea, în forma ei anterioară, constituia o formă de presiune asupra judecătorilor și genera frica de a nu ajunge într-un aviz negativ al Serviciului de Informații și Securitate. „Toți judecătorii aveau în subconștient această frică și cauzele în urma cărora au fost declarați unii incompatibili cu funcția demonstrează că această frică a judecătorilor era una justificată”, afirmă Domnica Manole.

Nicolae Roșca, fost președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, este de părere că drept urmare a deciziei CC are de câștigat întreaga societate pentru că un judecător puternic este un judecător sigur pe sine că nu va fi învinuit pentru unele situații incerte. „O normă juridică se verifică prin aplicarea ei. Noi putem doar să regretăm că pentru a verifica această normă a trebuit să curgă tocmai nouă ani”, spune Nicolae Roșca.

Fostul procuror Pavel Midrigan consideră că societatea trebuie să se bucure de această decizie, dar nu prea tare fiindcă doar două puncte ale legii au fost anulate. Potrivit lui, acest aviz consultativ al SIS s-ar părea că nu trebuie să fie luat ca bază, dar Consiliul Superior al Magistraturii respecta acest aviz ca pe unul obligatoriu. „Față de judecători trebuia totul să fie foarte clar: un act judecătoresc poate să fie verificat numai de o instanță ierarhic superioară judecătorească”, menționează Pavel Midrigan.

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice, și anume prevederile ce se referă la judecători. Curtea a menționat că verificarea judecătorilor de către SIS afectează independența puterii judecătorești.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex