Iurie Leancă: Am experiența de partea mea și am soluțiile la problemele existente
Print Send by email
08:55, 10 Oct 2016

Pot spune că am fost cel mai bun prim-ministru, cu un mandat în care țara noastră a cunoscut dezvoltarea în multe domenii. Am adus bani în Moldova, am semnat Acordul de Asociere, am obținut Regimul fără de vize. Am reparat 800 de grădinițe. Am făcut drumuri naționale și locale, am început gazoductul Ungheni – Iași”. Acestea sunt o parte dintre atuurile pe care consideră că le are la alegerile prezidențiale din 30 octombrie Iurie Leancă, candidatul cu nr.3 în buletinul de vot, și au fost expuse în cadrul unui interviu dintr-o serie de interviuri electorale solicitate de Agenția de presă IPN.
---

– În condițiile în care mai mulți experți și politicieni apreciază că societatea este divizată, cum credeți, de ce fel de președinte are nevoie Republica Moldova?

– Președintele trebuie să unească poporul prin acțiunile sale. Acesta trebuie să fie președintele tuturor moldovenilor, să asculte glasul lor și să pună presiune pe guvernanți ca aceștia să ducă la îndeplinire doleanțele poporului. Trebuie să promovăm în rândul populației mesaje pozitive și nu negative, aceasta a fost dorința mea pe care mi-am exprimat-o public de atâtea ori. Cetățenii, în loc să afle care sunt ofertele candidaților, proiectele lor, viziunile pentru dezvoltarea țării, sunt bombardați cu mesaje negative. Propaganda falsă trebuie să înceteze.

– Ce v-a determinat să candidați?

– Pot spune că am fost cel mai bun prim-ministru, cu un mandat în care țara noastră a cunoscut dezvoltarea în multe domenii. Am adus bani în Moldova, am semnat Acordul de Asociere, am obținut Regimul fără de vize. Am reparat 800 de grădinițe. Am făcut drumuri naționale și locale, am început gazoductul Ungheni – Iași. Și acestea sunt doar câteva exemple. Din păcate, moldovenii au trebuit în multe momente să se mulțumească doar cu promisiuni electorale. Eu, spre deosebire de alții, mă prezint în fața oamenilor în primul rând cu realizările mele, ca oamenii să vadă și să știe că tot ce am promis, am realizat. Promisiunile mele nu rămân simple vorbe în campanie, se transformă în fapte, pentru că sunt un om de cuvânt.

Pe de altă parte, în plan extern, experiența mea diplomatică îmi dă șansa să pot discuta și cu Estul, și cu Vestul. Noi trebuie să avem relații economice bune cu ambele direcții și aceasta este linia pe care o promovez. Nu sunt de acord cu mesajele periculoase ale altor candidați, care încearcă să șteargă cu buretele progresele făcute și să mute cu totul țara pe un alt curs. Aici, bineînțeles, mă refer la Igor Dodon. Vreau ca țara mea să își continue drumul spre Vest, pentru că este singurul care poate aduce bunăstarea în Moldova. Eu propun linia vestică, iar Dodon, linia estică. Dar se poate observa cu ochiul liber care dintre cele două modele are performanță, cine este în criză și cine are creștere economică. După criza din urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană a revenit pe creștere, în vreme ce Rusia se afundă din ce în ce mai mult.

Este obligația mea ca om politic să mă bat pentru binele țării, iar acest bine înseamnă drumul spre Vest. De aceea, am obligația să candidez și să susțin acest parcurs. Nu aș vrea ca peste ani, să mă gândesc că aș fi putut face mai mult pentru Moldova și nu am făcut. Așa că mă lupt cu toate forțele pentru ca și țara noastră să cunoască prosperitatea vestică, pentru ca și țara noastră să aibă parte de o justiție independentă, să aibă parte de un stat de drept. Știm cu toții că doar prin direcția promovată de mine se pot întâmpla toate acestea, nu prin cea pe care o susține Dodon.

– Cine vă sunt oponenții în această campanie care vă dau cele mai mari emoții?

– Cred că v-ați dat seama deja care este cel mai mare pericol pentru țara noastră. Răul absolut pentru Moldova are un nume și acela este Igor Dodon. Fac această afirmație deoarece el promovează o soluție care va duce Moldova spre colaps. Promite cetățenilor salvarea din partea Rusiei, dar Rusia abia se descurcă să-și hrănească proprii cetățeni. În același timp, vrea să șteargă cu buretele progresele noastre făcute în privința apropierii cu Vestul. Am realizat reforme grele și acum, el vrea să le distrugă. Am muncit ca să obținem Acordul de Asociere și regimul fără de vize. Sunt două victorii pe care le-am obținut, oamenii pot lucra în străinătate ca să-și ajute financiar rudele din țară, tinerii pot studia în Vest. Dodon vrea să ia acest lucruri de la oameni ori eu nu pot permite așa ceva.

– Cu ce veniți deosebit față de alți candidați?

– Sunt singurul candidat care are experiența de diplomat. Sunt singurul candidat care știe să vorbească, să interacționeze cu ceilalți președinți. Experiența mea diplomatică mă va ajuta să am relații bune cu șefii de stat, să reprezint Moldova cu succes. Am experiență diplomatică și guvernamentală, așa că voi ști ce trebuie făcut din primul minut în care ajung președinte. Ceilalți candidați ar avea nevoie de minimum un an doar ca să se acomodeze cu funcția, să învețe ce e de făcut de pe o poziție cu atâta responsabilitate.

– În funcție de atribuțiile pe care le are președintele conform legislației, cum vă vedeți activitatea în calitate de șef de stat?

– Având foarte multe discuții cu președinții de state din Europa, aducând bani pentru Moldova, cerând sprijin de la ei pentru lupta împotriva corupției. Aducând specialiști din Vest care să ajute la consolidarea instituțiilor statului moldovean. Și nu în ultimul rând, fiind vocea poporului în relația cu Guvernul.

– Credeți că viitorul președinte ar trebui să lupte pentru mai multe atribuții?

– Nu este o decizie pe care să o iau eu, poporul trebuie să se pronunțe.

– Care vor fi primele lucruri pe care le veți face în calitate de șef al statului?

– Voi asigura partenerii că Moldova va rămâne spre Vest, voi discuta cu ei pentru sprijin instituțional ca să aflăm toți vinovații implicați în furtul miliardului și ca astfel să putem recupera banii. De asemenea, voi cere sprijin economic pentru Moldova și voi începe procesul de reformare a justiției, un proces care nu mai suportă amânare.

– Cum vă propuneți să schimbați starea de lucruri din țară și care este domeniul prioritar de la care veți începe?

– Întărirea statului și a instituțiilor statului pentru combaterea corupției. Din păcate, țara noastră este parazitată de corupție. Gândiți-vă că ducem un anumit domeniu în stadiul în care să aibă toate caracteristicile ca să poată avansa, dar din cauza corupției aceste rezultate nu se pot vedea. Astfel, nu ne putem aștepta să schimbăm din temelie un domeniu și să vedem și rezultatele dorite dacă nu reușim să eradicăm corupția.

– De ce alegătorii trebuie să se prezinte la vot pe 30 octombrie?

– Alegătorii trebuie să aleagă drumul: ori spre Vest, ori spre Est. Alegătorii trebuie să decidă. Aceștia aleg persoana care îi va reprezenta în următorii patru ani. Aleg omul care va umbla în lume și le va susține interesele în fața nemților, francezilor, rușilor. A existat o mare cerere din partea societății, care și-a dorit să aleagă în mod direct președintele. Acum au această ocazie. Dar ca orice vot, și votul pentru președinte, pe lângă faptul că este un drept, este și o mare responsabilitate. Oamenii vor vota pentru propriul viitor, pentru cel al copiilor și al întregii țări. Este o mare responsabilitate.

– De ce trebuie să-și dea votul anume pentru dumneavoastră și nu pentru alți candidați?

– Pentru că pot obține mai mult pentru Moldova! Pentru că am demonstrat, prin realizările mele, că am fost cel mai bun prim-ministru și voi fi cel mai bun președinte. Am experiența de partea mea și am soluțiile la problemele existente. Am viziunea prin care Moldova va deveni prosperă. Îmi doresc să aduc bunăstarea în țara noastră pentru că îmi pasă de popor și vreau să mă pun în slujba moldovenilor, să lucrez pentru binele lor.

---


(1) comentarii
Гражданочка
11:39, 10 Octombrie 2016

"я был лучшим премьер-министром"... А когда его спросили, что он делал, когда происходила кража миллиарда, ответил: " Я был "ВСЕГО ЛИШЬ" премьер-министром... Так где же правда на самом деле ?

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Conferințe IPN [HD] Fundația Roma AwarenessConferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism Independent
Vezi toate
banner creditex