Ambasadorul Lituaniei: În procesul de integrare europeană e nevoie de o societate unită
Print Send by email
05:06, 01 Iun 2016

În procesul de integrare europeană a Republicii Moldova totul este în mâinile cetățenilor și ale statului. De asemenea, pentru a parcurge calea integrării europene este nevoie de o societate unită. De această părere este ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Rimantas Latakas. În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, ambasadorul a relatat și despre experiența de integrare europeană a Lituaniei.

Diplomatul a declarat că în procesul de integrare europeană totul depinde de cetățenii Republicii Moldova. Potrivit lui Rimantas Latakas așa s-a întâmplat și în țara sa, când lituanienii au înțeles că nimeni în afară de ei nu va face ceva pentru ca Lituania să devină membră a Uniunii Europene.

„Noi înțelegeam că dacă avem un stat spre care am tins, un stat pe care nu l-am uitat cât am fost în Uniunea Sovietică, atunci tot noi trebuie să purtăm responsabilitate pentru această țară”, a precizat Rimantas Latakas.

De asemenea, ambasadorul a relatat că în Lituania, în 1995, între partide a fost semnată o înțelegere cu privire la politica externă, prin care se prevedea că țara se orientează spre UE și NATO. Această înțelegere a contribuit ca deja în anul 2004 Lituania să intre în familia statelor UE.

Rimantas Latakas a subliniat că toți oamenii au muncit în procesul de integrare europeană, pentru că întregul popor a fost de acord că direcția pe care trebuia să o urmeze Lituania era Uniunea Europeană. Ambasadorul a spus că, potrivit sondajelor, lituanienii și astăzi sunt cei mai proeuropeni dintre cetățenii UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație” este ediția a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS