Sergiu Ostaf: Rusia a implementat aceeași strategie de expansiune pentru Moldova și Georgia
Print Send by email
11:32, 27 Mai 2016

Federația Rusă are implementată în Republica Moldova o strategie de expansiune asemănătoare cu cea din Georgia, care constă în dominația spațiului informațional, decredibilizarea instituțiilor publice, divizarea societății și formarea unor imagini negative pe fundalul unor crize. Constatarea a fost făcută de către Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

„Una din componentele strategiei a reușit, fiind știrbită imaginea ce ține de integrarea europeană. Atât în Republica Moldova, cât și în Georgia, a scăzut încrederea privind perspectiva integrării europene. Nu este o glumă când potrivit sondajelor peste 60% din populație nu-si dorește integrarea europeană” a spus Ostaf.

Un alt aspect al politicii de expansiune a Federației Ruse în Republica Moldova și Georgia o reprezintă dominația spațiului informațional. „Rusia a reușit prin intermediul posturilor de televiziune rusești, dar și a posturilor de radio și rețelelor de socializare, să-și creeze o imagine favorabilă pentru majoritatea cetățenilor din Moldova și din Georgia. Rusia este favorizată în raport cu Ucraina privind anexarea Crimeii. Astfel au fost determinați să creadă o bună parte din cei care locuiesc în Republica Moldova sau Georgia”, a precizat directorul CReDO.

Referindu-se la lipsa de credibilitate în instituțiile statului, Sergiu Ostaf a menționat că prin strategia sa, Kremlinul a reușit să scoată în evidență elementul oligarhic. „Sondajele arată că în Republica Moldova doar 10% au încredere în instituțiile statului. Lipsa credibilității în aceste instituții este justificată prin faptul că anumiți oligarhi dețin controlul asupra lor”, a declarat directorul Centrului..

Sergiu Ostaf susține că la ordinul Kremlinului anumiți experți analizează punctele vulnerabile și problemele cu care se confruntă fiecare țară, pentru a le folosi ulterior în politicile lor de expansiune.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Conferințe IPN [HD] Fundația Roma AwarenessConferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism Independent
Vezi toate
banner creditex