Statul abuzează de mecanismul interceptărilor telefonice? VIDEO
Print Send by email
11:43, 25 Mai 2016

Anul trecut în Moldova s-au autorizat de trei ori mai multe interceptări telefonice decât într-o țară cu riscuri majore de terorism cum este Marea Britanie, ultima având și o populație de aproape 20 de ori mai mare, notează proiectul sic! într-un nou articol. Cu toate acestea, instituțiile competente nu au explicat în nici un fel fenomenul.

În materialul analitic al Centrului de Resurse Juridice „Interceptarea convorbirilor telefonice în Republica Moldova: progres sau regres?”, actualizat în februarie 2016, autorii Sorina Macrinici și Vladislav Gribincea califică situația privind interceptările telefonice drept „deosebit de alarmantă” și sugerează că „autorizarea demersurilor de interceptare este aproape automată.”

„Tendința datelor privind interceptările este alarmantă”, remarcă sic! Dacă în 2013 numărul interceptărilor autorizate a fost de 2.915, în 2014 acesta a crescut la 5.952 pentru a ajunge la 9.962 în anul trecut. Nici datele MAI, nici cele ale Procuraturii nu arată vreo creștere semnificativă a numărului de crime grave în Moldova în această perioadă. „Ce anume s-a schimbat?”, se întreabă autorii articolului.

Articolul continuă prin a face o comparație cu situația din Marea Britanie. Raportat la populație, justiția britanică autorizează 36,5 interceptări telefonice la un milion de locuitori. În Moldova pentru fiecare milion de locuitori sunt autorizate 2.799,1 de interceptări, adică de 76 de ori mai frecvent.

„Nici Procuratura și nici Oficiul Avocatului Poporului, printre alte instituții, nu au venit să explice acest indicator și nici cauzele creșterii fulminante a numărului de interceptări din 2013 încoace,” menționează sic!

Într-un context mai larg, autorii articolului se întreabă: „Și atunci, cît de multă încredere putem avea în garanțiile promise de stat în celelalte cazuri?”, cum ar fi amendamentele cunoscute ca „Big Brother”.

Articolul este acompaniat de un clip, care sintetizează conținutul acestuia.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md.

sic! este un proiect al agenției IPN, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova. Scopul proiectului sic! e să identifice în declarațiile publice de impact minciunile, inexactitățile și manipulările, să informeze într-un mod simplu și accesibil cetățenii despre acestea. 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS