Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Print Send by email
04:31, 19 Sep 2017

Obiectivul organizatorilor protestelor s-a schimbat, opinie

Obiectivul principal al organizatorilor protestelor de duminică, 17 septembrie, a fost obținerea unui scor bun la viitoarele alegeri parlamentare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că acest miting face parte dintr-un șir de acțiuni de protest care au drept obiectiv să aducă la cunoștința oamenilor despre problemele guvernării. „Acest protest nu mai are drept obiectiv central răsturnarea puterii pentru că au fost mitinguri, proteste mult mai agresive care atunci alimentau această speranță că alegerile anticipate sunt posibile”, spune Corneliu Ciurea.

Analistul politic Victor Ciobanu a menționat că la televiziunile care fac parte din holdingul lui Vladimir Plahotniuc au fost difuzate știri în care s-au spus minciuni despre protestul de duminică. Analistul a declarat că afirmațiile despre faptul că în mulțime a intrat un microbuz sunt total false. Potrivit lui, acesta era microbuzul cu aparatajul sonor, inclusiv microfonul, care era folosit de protestatari. „Este o aberație să spui că a intrat în protestatari. Asta a fost minciuna de ieri”, a spus Victor Ciobanu. Potrivit lui, la unele televiziuni s-a operat în mod speculativ cu termenul de „teroriști” și s-a făcut o paralelă cu actele de terorism din Europa.

Deputatul liberal democrat Iurie Țap susține că guvernarea are obligația să întreprindă măsurile de rigoare pentru a asigura protestele pașnice. „Nu cred că presa are dreptul să învinuiască cetățenii, pentru că aceștia sunt în drept să înainteze revendicări, să aducă învinuiri puterii”, a spus deputatul PLDM. Iurie Țap a declarat că folosirea gazelor lacrimogene în timpul protestelor de duminică constituie un abuz de putere al autorităților, fapt pe care îl va pune în discuție în Parlament acest lucru.

Duminică, 17 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naționale a organizat o acțiune de protest în cadrul căreia a solicitat abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral și revenirea la sistemul electoral proporțional; demonopolizarea pieței mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt și întoarcerea banilor; aplicarea sancțiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova. Acțiunea s-a desfășurat atât în fața Parlamentului, cât și în fața Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.

04:31, 19 Sep 2017

Alte știri

25 September 2017
RSS
Fără o voință politică autentică, europenizarea Moldovei rămâne doar pe hârtie, opinie
free
Misiunea UE în Vecinătatea Estică și Moldova: stimularea dezvoltării sau integrare europeană? OP-ED
free
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 18 – 24 septembrie 2017 RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 18 – 24 septembrie 2017
free
21 September 2017
Aplicațiile militare din stânga Nistrului – o provocare de proporții, opinie
free
Reținerea șoferului-protestatar a fost făcută cu o serie de încălcări procesuale, declarații
free
19 September 2017
Deși contextul mitingurilor s-a schimbat, cerințele protestatarilor rămân aceleași, opinie
free
18 September 2017
Dacă instituțiile sau justiția rămân neschimbate, durata de viață a investițiilor europene va fi scurtă, opinie
free
Magnetizarea Parteneriatului Estic, rolul Rusiei și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
free
RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 11-17 septembrie 2017 RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 11-17 septembrie 2017
free
16 September 2017
Conflictul dintre Chișinău și Tiraspol este ridicol din toate punctele de vedere, opinii
free
15 September 2017
Igor Boțan: Moldova se află pe calea a treia, cea a stagnării
free
Singura opțiune pe care o are Moldova este integrarea europeană, expert român
free
14 September 2017
Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, dezbateri IPN
free
Maia Sandu a ieșit din zona ambiguității atunci când a renunțat la mesajul unionist, analist
free
13 September 2017
Opinii împărțite privind candidatul la șefia Ministerului Apărării
free
Propunerea de modificare a Constituției este o inițiativă benefică, opinie
free
12 September 2017
Victor Ciobanu: Frauda bancară poate fi estimată la 52 de miliarde de lei
free
Iulian Chifu: Participarea la exerciții militare este compatibilă cu neutralitatea
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Obștească Ecolanima

S-a scris o nouă filă de istorie în Gordinești, la #DORfest! Nordul s-a sărbătorit 2 zile cu muzică, oameni cu spirit liber și tradiții.

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | IDOM. O nouă victimă de maltratare într-un spital psihiatric.Conferințe IPN [HD] | ONG-uri: Cerem eliberarea lui Alexei Alexeev!
Conferințe IPN [HD] | Mamei i se propune să vândă ficatul fiului.Conferințe IPN [HD] |Festivalul Internațional de Filme Documentare MOLDOX.
Vezi toate
banner creditex