Infrastructura sistemului electronic de plăți în Moldova este insuficientă, expert

Print Send by email
13:09, 16 Ian 2017

Infrastructura sistemului electronic de plăți în Moldova este insuficientă, expert

Achitările cu cardul bancar sunt într-o fază incipientă în Republica Moldova din cauza infrastructurii insuficiente a sistemului electronic de plăți, a lipsei de încredere în sistemul bancar, dar și a deprinderii oamenilor, care se acomodează mai greu la noile tehnologii. Un comentariu în acest sens a făcut pentru IPN economistul Dumitru Pântea.

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie 2016, băncile raportau 1,46 milioane de carduri bancare valabile. În 2015, aceeași sursă indica 1,29 milioane de carduri bancare. Numărul este în creștere, dar posesorii de card îl folosesc în continuare preponderent pentru extragerile de numerar. Doar în trimestrul III al anului trecut, moldovenii au extras de pe carduri peste 9,3 miliarde de lei. În aceeași perioadă, plățile cu cardul au fost de 796 de milioane de lei.

Dumitru Pântea declară că datele BNM arată că aproape fiecare are un card bancar, dar ar fi interesant să se publice date despre câți au internet banking, pentru a înțelege de ce plățile, de exemplu, pentru serviciile comunale nu sunt achitate electronic.

O problemă semnalată de expert este infrastructura insuficientă a sistemului electronic de plăți. „În Chișinău există terminale POS și bancomante, în timp ce în centrele raionale sunt mult mai puține, iar în sate practic lipsesc. Astfel populația este nevoită să scoată banii de pe card când ajunge la un bancomat. Dacă comparăm numărul de terminale POS și bancomate pe cap de locuitor în Uniunea Europeană și în Moldova, practic în Moldova este numărul cel mai mic”, explică Dumitru Pântea.

Chiar dacă cumpărătorul nu achită comision pentru tranzacțiile cu cardul, aceasta nu înseamnă că plata este gratuită, remarcă economistul. Comisionul în acest caz este plătit de comerciant. Lanțurile mari de magazine își pot negocia comisioane atractive, în timp ce micii comercianți, mai ales din zonele rurale, vor avea costuri mai mari pentru fiecare tranzacție.

În practica internațională utilizarea cardurilor și a banilor electronici a fost impulsionată din perspective reducerii economiei informale, astfel încât inclusiv la noi este loc de lucru, spune expertul. Un exemplu adus de Dumitru Pântea este faptul că statul poate oferi facilități fiscale comercianților care primesc plățile cu cardul, prin reducerea taxei pe valoarea adăugată. Statul trebuie să caute momentul când este oportun să introducă astfel de stimulente.

Cel mai mare avantaj pentru plățile cu cardul este reducerea economiei informale, aceste tranzacții fiind automat contabilizate în economia națională, în timp ce tranzacțiile cash de multe ori merg în economia informală, conchide expertul.

De notat, în anul 2012 a fost modificată Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, stipulându-se că agenții economici al căror volum de vânzări sau din prestarea de servicii a depășit 2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic precedent sunt obligați să instaleze terminale POS și să asigure posibilitatea de achitare a plăților prin intermediul acestora. De obligație sunt scutiți agenții economici care-și desfășoară activitățile în sate.

13:09, 16 Ian 2017
Populismul și integrarea europeană în Moldova
Op-Ed     Eșecul în contracararea populismului înseamnă mai puțină integrare europeană și mai puține reforme, adică mai puțină prosperitate și funcționalitate ca stat pentru Moldova...   Dionis Cenușa  …
07:24, 16 Ian 2017

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chișinăul, opinie IPN retrage o știre
free
01 Iunie 2016
Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coșuri de subiecte, opinie
free
Ambasadorul Poloniei: Parteneriatul Estic a pus bazele pentru modernizarea țărilor-membre
free
Ambasadorul Lituaniei: În procesul de integrare europeană e nevoie de o societate unită
free
Vita Dobele: Membru al UE nu devine un anumit minister sau Parlamentul, ci țara
free
31 Mai 2016
ONG-urile sunt îngrijorate de acțiunile procurorului general în privința unui magistrat
free
30 Mai 2016
ONG-urile de media cer MAI-ului să se autosesizeze în legătură cu bruscarea unui jurnalist
free
Parcursul european al țării este în mâinile Moldovei și ale moldovenilor, dezbateri IPN
free
27 Mai 2016
Sergiu Ostaf: Rusia a implementat aceeași strategie de expansiune pentru Moldova și Georgia
free
Parteneriatul Estic discutat la Bruxelles: Agenda europeană a Moldovei capătă câteva “noi contururi”
free
Andrei Popov: Plahotniuc își pregătește revenirea în politică
free
26 Mai 2016
Vladimir Plahotniuc vrea să-și dreagă imaginea cu ajutorul Occidentului, opinii
free
25 Mai 2016
Statul abuzează de mecanismul interceptărilor telefonice? VIDEO
free
24 Mai 2016
Vladimir Socor: Ucraina a devenit un scut pentru Moldova față de Rusia Politicienii moldoveni nu cunosc care sunt valorile europene, opinii
free
23 Mai 2016
Verdictul europarlamentarilor aflați la Chișinău: Insuficientă sete de reformă
free
21 Mai 2016
Petras Aučtrevièius: Clasa politică din Moldova trebuie să recapete încrederea cetățenilor
free
19 Mai 2016
Germania propune concesii la Chișinău, deoarece nu le poate obține la Tiraspol, opinie
free
18 Mai 2016
Guvernarea mimează că este pro-europeană, opinii
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Consiliului de Presă

A fost publicat proiectul actualizat al „Foii de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din R. Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Conducerea Organizației Teritoriale a PPPDA, declarația de părăsire a PPPDA.Conferințe IPN [HD] | Vitalie Țaulean. Procurorii insinuează acuzații iresponsabile.
Conferințe IPN [HD] | Urmașii lui Ștean.Marș conacrat victoriei lui Ștefan cel Mare.Conferințe IPN [HD] | Grigore Petrenco. Contestarea hotărârii CSP.
Vezi toate
banner electoral
banner creditex