A II-a ediție a romanului „Woldemar” de Oleg Serebrian, lansată la Chișinău

Print Send by email
06:33, 25 Apr 2019

A II-a ediție a romanului „Woldemar” de Oleg Serebrian, lansată la Chișinău

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar”, scris de Oleg Serebrian, a fost lansată miercuri, 24 aprilie, la Chișinău. Protagonistul romanului este un băiețel de 7-8 ani, nepotul eroinei principale a romanului precedent al autorului, „Cântecul mării”, Marta Skawronski. Potrivit autorului, a II-a ediție a romanului a fost revăzută, fiind excluse notele de subsol, fără a se interveni însă pe conținut, transmite IPN.

Oleg Serebrian susține că protagonistul, fiind la vârsta când interacționează pentru prima dată cu școala și cu societatea, se confruntă cu probleme de adaptare socială și de acomodare „E un copil care a trăit în lumea lui, un fel de Maugli sovietic care la un moment dat se trezește în mediul societății, un domeniu foarte străin pentru el”. Autorul mai spune că romanul nu este unul autobiografic și nici analitic, acesta reprezentând „doar o piatră de temelie către alte romane mai importante”.

„Copilăria mea a decurs altfel, deși, nu neg că sunt foarte multe elemente mai mult contextuale. Situațiile descrise sunt dintr-o memorie colectivă sau amintirile pe care le-am auzit de la cunoscuți, de la prieteni, rude care au fost și deportate unele dintre ele”. Oleg Serebrian susține că volumul lansat este despre singurătate și prietenie nerealizată. „Este un roman și despre formarea sexualității, deoarece vârsta protagonistului este vârsta când apar întrebări privind sexualitatea. Apoi e vorba de atmosferă, am vrut să fac o frescă a ceea ce însemna societate sovietică la periferia URSS în anii 70”, conchide autorul.

Poeta și publicista Maria Șleahtițchi a menționat că Oleg Serebrian scrie o sagă, și aceasta este partea a II-a, întrucât „Cântecul mării”, primul roman, dă tonul unui ciclu de romane. În romanul „Woldemar”, sunt prezente lucruri care se reiau, dar din altă perspectivă. „Am citit acest roman deoarece este o carte scrisă foarte bine care arată evoluția unui romancier”. Referindu-se la diferențele dintre prima ediție a cărții și cea de-a doua, poeta a menționat lipsa notelor de subsol în cea de-a doua carte, dar și unele redactări utile. Totodată, în cea de-a doua ediție, potrivit poetei, s-a mers mai mult pe imaginar și construcție, fiind, de asemenea, un roman rostit pe două voci.

„Oleg Serebrian lucrează într-o materie pe care noi trebuie să o recuperăm mai ales pentru generația care s-a născut mai încoace. Oleg Serebrian ne îndeamnă să ne ducem încolo de unde ne-am luat marea bogăție pe care nu întotdeauna știm să o valorificăm, mai ales că trebuie să o și lăsăm moștenire. Mie îmi place că titlurile evidențiate sunt un reper de referință a ceea ce suntem noi”, a spus jurnalistul Vasile Botnaru.

Doctorul în filologie Nina Corcinschi a spus că a rămas impresionată de roman care i-a confirmat că autorul este „un prozator de vocație cu mare rafinament lingvistic și psihologic”. Nina Corcinschi susține că „Woldemar” este un roman „cu o estetică foarte personalizată, este un generos transfer de sensibilitate și individualitate strâns și intim legată de ființa autorului. Este un roman bine vertebrat narativ, un roman viu, un roman copleșitor pentru că este un roman al stărilor limită. Woldemar este un tânăr de succes pentru care s-ar părea că se deschide toată viața înainte, dar tocmai atunci apare starea de rupere a eului cu lumea, acesta decizând să se salveze prin incursiunea în copilăria lui”, a spus doctorul în filologie.

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar a apărut în 1000 de exemplare și poate fi procurat cu 111 lei din librării.

Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat și politician din Republica Moldova. Actualmente, este ambasador al Republicii Moldova în Germania. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

06:33, 25 Apr 2019

Alte știri

16 Iulie 2018
RSS
Centrele comunitare pentru copii și tineri ale DMPDC, frecventate de circa 3400 de beneficiari
free
Mai multe centre multifuncționale ale ASP își extind programul de activitate
Peste patru mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
14 Iulie 2018
Ministerul Sănătății atenționează populația privind consumul de ciuperci
free
Arena Chișinău va fi construită de către o companie din Turcia
free
Construcția apeductului magistral Leova-Iargara va fi finalizată în octombrie
free
Va fi creată Rezervația biosferei „Prutul de Jos”
13 Iulie 2018
Venera Gasparean susține că fiul ei a fost bătut cu bestialitate în Penitenciarul nr. 13
free
14 Iulie 2018
Majorarea alocației pentru victimele represiunilor politice, votată în prima lectură
13 Iulie 2018
Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza profilurile viitorilor deputați
free
Pavel Filip la Leova: Am venit să discutăm problemele din teritoriu
free
Caz de intoxicație cu ciuperci. Un copil a murit, iar altul este în stare critică
free
Mai multe mituri care dăunează grav sănătății – spulberate de medicii Centrului de Dializă
free
Schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale La Chișinău, Comrat și Tiraspol au fost deschise centre pentru asistența victimelor torturii
free
Avocați: Veaceslav Platon a fost condamnat fără participarea sa și a avocaților săi
free
Republica Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare, expert economic
free
Ministerul Educației: Salariile vor crește cu până la 800 de lei
free
Antituberculoasele au provocat cele mai multe reacții adverse în primul semestru al anului, AMDM
free
12 Iulie 2018
93 de familii din raionul Nisporeni vor fi asigurate cu locuințe sociale

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex