A II-a ediție a romanului „Woldemar” de Oleg Serebrian, lansată la Chișinău

Print Send by email
06:33, 25 Apr 2019

A II-a ediție a romanului „Woldemar” de Oleg Serebrian, lansată la Chișinău

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar”, scris de Oleg Serebrian, a fost lansată miercuri, 24 aprilie, la Chișinău. Protagonistul romanului este un băiețel de 7-8 ani, nepotul eroinei principale a romanului precedent al autorului, „Cântecul mării”, Marta Skawronski. Potrivit autorului, a II-a ediție a romanului a fost revăzută, fiind excluse notele de subsol, fără a se interveni însă pe conținut, transmite IPN.

Oleg Serebrian susține că protagonistul, fiind la vârsta când interacționează pentru prima dată cu școala și cu societatea, se confruntă cu probleme de adaptare socială și de acomodare „E un copil care a trăit în lumea lui, un fel de Maugli sovietic care la un moment dat se trezește în mediul societății, un domeniu foarte străin pentru el”. Autorul mai spune că romanul nu este unul autobiografic și nici analitic, acesta reprezentând „doar o piatră de temelie către alte romane mai importante”.

„Copilăria mea a decurs altfel, deși, nu neg că sunt foarte multe elemente mai mult contextuale. Situațiile descrise sunt dintr-o memorie colectivă sau amintirile pe care le-am auzit de la cunoscuți, de la prieteni, rude care au fost și deportate unele dintre ele”. Oleg Serebrian susține că volumul lansat este despre singurătate și prietenie nerealizată. „Este un roman și despre formarea sexualității, deoarece vârsta protagonistului este vârsta când apar întrebări privind sexualitatea. Apoi e vorba de atmosferă, am vrut să fac o frescă a ceea ce însemna societate sovietică la periferia URSS în anii 70”, conchide autorul.

Poeta și publicista Maria Șleahtițchi a menționat că Oleg Serebrian scrie o sagă, și aceasta este partea a II-a, întrucât „Cântecul mării”, primul roman, dă tonul unui ciclu de romane. În romanul „Woldemar”, sunt prezente lucruri care se reiau, dar din altă perspectivă. „Am citit acest roman deoarece este o carte scrisă foarte bine care arată evoluția unui romancier”. Referindu-se la diferențele dintre prima ediție a cărții și cea de-a doua, poeta a menționat lipsa notelor de subsol în cea de-a doua carte, dar și unele redactări utile. Totodată, în cea de-a doua ediție, potrivit poetei, s-a mers mai mult pe imaginar și construcție, fiind, de asemenea, un roman rostit pe două voci.

„Oleg Serebrian lucrează într-o materie pe care noi trebuie să o recuperăm mai ales pentru generația care s-a născut mai încoace. Oleg Serebrian ne îndeamnă să ne ducem încolo de unde ne-am luat marea bogăție pe care nu întotdeauna știm să o valorificăm, mai ales că trebuie să o și lăsăm moștenire. Mie îmi place că titlurile evidențiate sunt un reper de referință a ceea ce suntem noi”, a spus jurnalistul Vasile Botnaru.

Doctorul în filologie Nina Corcinschi a spus că a rămas impresionată de roman care i-a confirmat că autorul este „un prozator de vocație cu mare rafinament lingvistic și psihologic”. Nina Corcinschi susține că „Woldemar” este un roman „cu o estetică foarte personalizată, este un generos transfer de sensibilitate și individualitate strâns și intim legată de ființa autorului. Este un roman bine vertebrat narativ, un roman viu, un roman copleșitor pentru că este un roman al stărilor limită. Woldemar este un tânăr de succes pentru care s-ar părea că se deschide toată viața înainte, dar tocmai atunci apare starea de rupere a eului cu lumea, acesta decizând să se salveze prin incursiunea în copilăria lui”, a spus doctorul în filologie.

Cea de-a II-a ediție a romanului „Woldemar a apărut în 1000 de exemplare și poate fi procurat cu 111 lei din librării.

Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat și politician din Republica Moldova. Actualmente, este ambasador al Republicii Moldova în Germania. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

06:33, 25 Apr 2019

Alte știri

08 Iunie 2018
RSS
La Chișinău va fi organizat Târgul ONG-urilor
12 Aprilie 2019
Detalii despre fostul șef de Interne de la Tiraspol, răpit vara trecută
free
11 Aprilie 2019
Suportul unic de 600 de lei de Paști poate fi ridicat
free
09 Iunie 2018
Progresele Planului de acțiuni în domeniul educației și comemorării Holocaustului, apreciate
free
12 Aprilie 2019
Șoferi sancționați pentru comportament agresiv în trafic
free
08 Iunie 2018
Moldova, lăudată pentru realizările pe segmentul condamnării holocaustului
free
07 Iunie 2018
Arest preventiv pentru trei persoane care figurează în dosarul examenelor „cumpărate”
free
Atenție la escrocherii legate de BAC!
free
08 Iunie 2018
Comanda de stat pentru studii superioare prevede același număr de locuri ca în 2017
07 Iunie 2018
Micii producători de vinuri vor putea testa calitatea produselor la un preț mai mic
12 Aprilie 2019
Cei mai buni lucrători medicali, premiați la Gala Premiilor în Sănătate
free
08 Iunie 2018
Verificarea calității carburanților se va face nu doar în vamă, dar și la stațiile PECO
free
07 Iunie 2018
Un grup de lucru va fi instituit în problema prețurilor la carburanți
11 Aprilie 2019
Regiunea transnistreană introduce o nouă poliță de asigurare de răspundere civilă auto
free
07 Iunie 2018
Fiodor Ghelici susține că un polițist a sustras de la un voluntar banii pentru o bătrână
free
10 Aprilie 2019
Atenție la E-urile din vopseaua pentru ouăle de Paști!
free
07 Iunie 2018
Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecțiilor
free
10 Aprilie 2019
Persoanele cu dizabilități psihosociale nu au acces la servicii sociale adecvate, studiu
07 Iunie 2018
Ziua Sindicalistului este marcată la Chișinău
10 Aprilie 2019
O femeie din Chișcăreni a ajuns la spital în urma exploziei unei butelii de gaze
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex