Expulzarea profesorilor Liceului „Orizont” este strigătoare la cer, declarații

Print Send by email
09:16, 19 Sep 2018

Expulzarea profesorilor Liceului „Orizont” este strigătoare la cer, declarații

Situația cu privire la expulzarea celor șapte profesori turci ai Liceului Teoretic „Orizont” este strigătoare la cer. Timp de 25 de ani de la înființare, în liceu a dominat pacea, susțin profesorii și reprezentanții Comitetului Părintesc al instituției private de învățământ. Aceștia solicită ca profesorilor turci care mai rămân să activeze în cadrul liceului să le fie acordat azil politic și statut de refugiat.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentina Curechi, profesoară la Liceul „Orizont”, a declarat că cei șapte profesori, expulzați la începutul lunii septembrie, au făcut studii în Moldova, s-au căsătorit, au copii, au învățat limba și au activat peste 20 de ani fără nicio obiecție din partea autorităților. „Ei, cei care au fost inițiatorii și promotorii valorilor și ai tradițiilor naționale, au ajuns să fie cel mai mare pericol pentru securitatea națională? Faptul că totul s-a întâmplat prin surprindere, într-o instituție de învățământ de prestigiu, că până în prezent nu există nicio informație clară, ci una secretă despre răpirea ilegală și inumană a celor șapte profesori ai liceului, trezește multe nedumeriri, semne de întrebare la care, din păcate, nu s-a găsit până acum un răspuns”, a menționat profesoara.

Valentina Curechi spune că în circumstanțele create, pe lângă solicitarea de a acorda azil politic profesorilor turci rămași, este nevoie să fie acordată și asistență psihologică familiilor persoanelor expulzate. După ce s-a intervenit în forță, un copil al cărui tată a fost răpit nu și-a mai revenit și nu mai vorbește. O altă solicitare este ca statul să acorde acestor familii ajutor material și psihologic, dar și să asigure condiții de liniște și siguranță pentru desfășurarea activității didactice în cadrul instituției. „Insistăm să fie respectate drepturile universale ale omului și ale copiilor”, a mai spus Valentina Curechi.

Oleg Matvei, membru al Comitetului părintesc al Liceului „Orizont”, a declarat că părinții sunt îngrijorați de acest caz și consideră reținerea celor patru profesori turci ca fiind una abuzivă. Reținerea s-a făcut cu violență și în lipsa unor acte oficiale, mai ales că cinci dintre ei erau solicitanți de azil. Bărbatul spune că toți cei trei copii ai săi sunt elevi ai instituției respective, unul deja fiind și absolvent, iar cei mai mici îl întreabă zilnic despre profesorii săi, fiind marcați de aceste rețineri.

Bilbil Beqiri, profesor la Liceul „Orizont”, a spus că unul dintre cei expulzați îi este cel mai bun prieten. Bilbil Beqiri este originar din Albania. Spune că solicitări de expulzare a profesorilor turci au existat și în țara sa de origine, însă acestea au fost respinse, iar președintele Turciei a înțeles că nu mai are șanse și a renunțat să ceară deportarea profesorilor turci. Bilbil Beqiri și-a exprimat nedumerirea că în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, care este și membru al Comitetului Consultativ al liceului de patru ani, spune că și cei doi copii ai lui au învățat în această instituție și a fost extrem de mulțumit de calitatea studiilor. Cu toți cei șapte profesori expulzați a avut ocazia să se cunoască personal și să discute, nu o singură dată. „De ce, dacă ei prezintă un pericol pentru securitatea națională, nu au fost reținuți, interogați, ca să aflăm mai multe detalii, dar îndată au fost expulzați într-un stat pentru care nu știu ce prezintă ei”, a remarcat ex-ministrul, menționând că în această „reținere, fărădelege, în capul mesei stă minciuna, iar republica Moldova nu mai este un stat democratic”.

Galina Tufekci, soția directorului filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului „Orizont”, expulzat în Turcia, a declarat că soțul este un om sincer, cumsecade, apreciat pentru omenia sa de către toți cei care îl cunosc. Femeia spune că cei doi copii minori întreabă în fiecare zi unde este tatăl lor. Aceasta mai spune că este vorba despre o mare nedreptate și și-a exprimat speranța că va veni acea zi când își va recăpăta soțul, iar copiii ei – tatăl. Galina Tufekci a mai spus că din discuțiile cu soțiile celorlalte persoane expulzate, dar și din discuțiile cu rudele, a aflat că cei șapte au fost repartizați în instituții penitenciare diferite, iar unul dintre ei are o fractură. Acest lucru dă de bănuit că ar putea fi supuși violențelor. Femeia a mai spus că soțul ei până acum nu a avut avocat, însă ar fi solicitat de la rudele sale mai multe lucruri personale.

Reprezentanții Comitetului Părintesc al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a șapte profesori de origine turcă, angajați ai liceului, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Într-o petiție adresată conducerii țării, Comitetul Părintesc solicită inițierea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de un șir de aspecte, pe care le consideră ilegale.

09:16, 19 Sep 2018

Alte știri

25 Mai 2018
RSS
Un bărbat din Congaz a ajuns la reanimare după ce tractorul său a fost tamponat și a luat foc
free
02 Iunie 2016
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
23 Mai 2018
Guvernul aprobă noi măsuri pentru protejarea copiilor în mediul virtual
free
25 Mai 2018
Un bloc cu 92 de apartamente sociale a fost construit în orașul Leova
23 Mai 2018
Acord cu Italia pentru consolidarea capacităților instituționale ale Trupelor de Carabinieri
24 Mai 2018
Trei seri de Cronograf la Chișinău
free
02 Iunie 2016
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
24 Mai 2018
Moldova se angajează să sporească accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă
23 Mai 2018
Moldova va semna cu Belarus un nou acord în domeniul migrației
25 Mai 2018
Alexandru Jizdan: Șoferul prins la volan în stare de ebrietate avansată va răspunde penal
free
02 Iunie 2016
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
23 Mai 2018
Răgaz pentru prezentarea dărilor de seamă de către întreprinderile de stat
24 Mai 2018
Persoanele angajate și cele neangajate vor avea dreptul la reexaminarea pensiei
23 Mai 2018
Protocoale pentru control comun la frontieră
02 Iunie 2016
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
23 Mai 2018
Preotul Ghenadie Valuța: Am rămas șocați și traumatizați de acțiunile forțelor de ordine
free
Intermediarul din „dosarul Gorbunțov” a fost condamnat la patru ani de închisoare
02 Iunie 2016
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al FamilieiConferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultative
Conferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru Centenar, Partea II
Vezi toate
banner creditex