Lupta cu tortura în locurile de detenție nu înregistrează progrese, raport

Print Send by email
13:38, 25 Iun 2018

Lupta cu tortura în locurile de detenție nu înregistrează progrese, raport

Lupta cu tortura în locurile de detenție, pe parcursul anului 2017, nu a atins progrese sesizabile. Dimpotrivă, în unele aspecte se constată chiar înrăutățirea situației, în special în ceea ce privește condițiile de detenție, accesul la servicii de sănătate. Concluziile se conțin în raportul de activitate al Consiliului pentru prevenirea torturii pentru anul 2017, prezentat astăzi, 25 iunie, în cadrul unui eveniment public. Cu toate acestea, Consiliul apreciază eforturile instituțiilor statului orientate spre respectarea drepturilor persoanelor aflate în detenție, transmite IPN.

În raportul prezentat se menționează că în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne colaboratorii poliției aplică în exces forța față de persoanele reținute. Există un tratament deficitar al deținuților în timpul transportării spre locul de detenție provizorie.  În context, Consiliul insistă pe stabilirea unor proceduri clare de tratament a persoanelor aflate în custodia poliției, cu stabilirea unui mecanism continuu de instruire a personalului MAI în acest sens.

În locurile de detenție din cadrul Centrului Național Anticorupție, per general drepturile persoanelor deținute sunt respectate, iar condițiile de detenție sunt relativ bune. Totuși, persistă practica limitării dreptului la un apărător și la întrevederi cu apărătorul, dar și lipsa unei comunicări accesibile deținuților în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au.

Cât privește locurile de detenție ale Departamentului Instituțiilor Penitenciare, din subordinea Ministerului Justiției, Consiliul constată aplicarea practicilor abuzive față de deținuți, inclusiv abuzuri verbale la adresa femeilor deținute. Consiliul este preocupat și de faptul că în sistemul penitenciar persistă fenomenul tentativelor de suicid și automutilării. Membrii Consiliului au recomandat personalului să trateze egal și nediferențiat toate persoanele deținute și să revizuiască procedurile de examinare a cazurilor de deces în detenție.

În locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (clinicile psiho-neurologice) sunt semnalate situații de atitudine insultătoare și chiar aplicarea violenței de către personal sau alți pacienți, dar și lipsa unui mecanism efectiv de depunere a plângerilor. La fel, personalul nu este instruit suficient pentru documentarea profesionistă a leziunilor corporale.

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, prezent la eveniment, a remarcat că legislația este imperfectă la capitolul pedepsirii celor care nu respectă drepturile omului și restricționează accesul în penitenciare a membrilor Consiliului pentru prevenirea Torturii.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a declarat că problema violenței în locurile de detenție, în special atunci când vorbim despre copii, trebuie să fie pe agenda autorităților, pentru a fi rezolvată cât mai curând. Copilul este întotdeauna victimă, indiferent de statutul său procesual în cadrul cauzelor penale, iar organismele implicate în acest proces trebuie să creeze toate condițiile necesare pentru respectarea drepturilor și demnității copiilor.

Consiliul pentru prevenirea torturii în perioada decembrie 2016-decembrie 2017 a făcut 26 de vizite în 24 de instituții de detenție, dintre care 20 inopinate.

13:38, 25 Iun 2018
Dumitru Moțpan, condus pe ultimul drum
Fostul președinte al Parlamentului, Dumitru Moțpan, a fost condus astăzi, 25 iunie, pe ultimul drum. Sicriul a fost depus la Palatul Republicii, unde a avut loc ceremonia de rămas bun,…
13:54, 25 Iun 2018
Dosarul „Borman” a fost expediat în judecată
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale informează că a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a șase membri ai organizației criminale „Borman”, printre…
14:20, 25 Iun 2018

Alte știri

10 Mai 2018
RSS
Burse mai mari pentru elevii din instituțiile cu profil de arte Și Curtea de Apel a respins cererea lui Traian Băsescu în dosarul privind cetățenia
23 Mai 2016
Festivalul Familiei s-a desfășurat duminică la Chișinău
free
10 Mai 2018
Cuplu din Bender, găsit fără suflare într-o fântână
free
21 Mai 2016
Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică mutarea moaștelor Sfântului Nicolae
free
10 Mai 2018
Vasile Sinigur susține că își va face dreptate în instanță după ce a fost reținut pe 9 mai
free
08 Mai 2018
Program de 9 mai
free
21 Mai 2016
Apostilarea actelor de studii eliberate în estul țării, discutată la Tiraspol
08 Mai 2018
Prevederi din Codul Contravențional, declarate neconstituționale Asiguratul care își stabilește domiciliul în străinătate are dreptul la pensie
10 Mai 2018
Reprezentanții Moldovei evoluează în această seară în semifinala Eurovision
free
Ambasada României organizează un concert dedicat Zilei Europei
free
08 Mai 2018
Parcursul european al Moldovei, într-o expoziție la Biblioteca Națională
free
10 Mai 2018
Tinerii pot arăta cum văd ei reintegrarea țării, în cadrul unui concurs de desene
free
08 Mai 2018
Locatarii blocului din strada Socoleni nr. 12 acuză compania de construcție de fărădelegi
free
07 Mai 2018
Un copil de 9 ani a fost operat cu succes de o tumoare intratoracală
free
10 Mai 2018
Ziua Victoriei împotriva fascismului și Ziua Europei au fost marcate la Chișinău
free
20 Mai 2016
Înalt consilier UE, despre evoluția Serviciului Vamal
free
08 Mai 2018
Peste 3500 de polițiști vor asigura ordinea publică pe 9 mai
free
20 Mai 2016
CAPC: Promovarea proiectului Legii cu privire la Serviciul Vamal este inoportună
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Dezbateri IPN [HD] | Consecințele rezoluției ONU privind retragerea armatei străineConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilor
Vezi toate
banner creditex